Violeta Lăcătușu, premiată de Uniunea Scriitorilor din România

de | 06/11/2016 | Local

În prezenţa preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Nicolae Manolescu, vineri, 4 noiembrie, a avut loc festivitatea de acordare a Premiilor Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România. Juriul din acest an a fost format din criticii literari Vasile Spiridon, Ioan Holban și Cristian Livescu. Premiul pentru cartea de proză a fost acordat Violetei Lăcătuşu pentru romanul ”Daria”.

Pictorița și scriitoarea Violeta Lăcătuşu s-a născut pe 2 februarie 1944, la Asău, județul Bacău. Este absolventă a Liceului Roman-Vodă. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, iar după terminarea facultăţii a fost profesor de Limba şi literatura română la Şcolile din Hociungi, Săbăoani, apoi la Liceul Tehnologic Vasile Sav şi la Colegiul Naţional Roman-Vodă.

Debutul publicistic a fost în anul 1985, în revista Cronica, cu eseul ”Mitul orfic în poezia lui Lucian Blaga”. Debutul editorial şi l-a făcut în anul 1999, cu romanul ”Simurgul”, apărut la editura Junimea din Iaşi. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Violeta Lăcătuşu este şi autoarea volumelor: Iniţiere astrală (în anul 2003), Imprevizibilul este săgeata destinului (în anul 2004), Să crezi în imposibil (în anul 2008), Prin universul holografic (2012). De asemenea, a publicat eseuri, poezie şi proză în revistele Convorbiri literare, Cronica, Analele Universităţii Al. I. Cuza, Antiteze.

Despre romanul Daria apărut la finele anului trecut, criticul literar dr. Cristian Livescu spunea: ”Bine elaborat, bine scris, Daria este realmente o reuşită în cariera literară a autoarei. Dorinţa de a construi personaje feminine de paletă densă o aseamănă cu Hortensia Papadat Bengescu, dar şi cu Gabriela Adameşteanu, scriitoare de înalt rafinament, cărora alăturarea Violetei Lăcătuşu cu noul său roman, nu reprezintă nici o exagerare”.

Referindu-se la acelaşi roman, criticul literar Ioan Holban apreciază că prin „Daria”, prozatoarea explorează profunzimile „sufletului feminin” despre care se vorbeşte de la romantici până azi. Violeta Lăcătuşu realizează în „Daria” o radiografie crudă, dar exactă a feminităţii în ceea ce are ea unic, atât în structurile interioare ale imaginarului, cât şi în evoluţia pe suprafaţa cotidianului, a vieţii sociale.

Violeta Lăcătușu a fost premiată, anul acesta, și de administrația locală, în cadrul Galei Excelenței Romașcane.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

2 Comentarii

  1. clepsiDRICUL

    cine v-a scris prefata cartii stimata dna premiata? un nou nou in critica romascana aparut din neanutul politico-financiar ? in zodia leureana e posibil orice

    Răspuns
  2. bacaoanu

    volumu ca volumu da prefata semnată de o ,,somitate” afiliata politico-financiar e un eveniment galactic – critica nedescoperita de dl manolescu cum e posibil?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.