O nouă lege a asociațiilor de proprietari: fondul de reparații și fondul de rulment, obligatorii; lucrări pentru tot blocul, nu pe bucăți

de | 16/11/2016 | Național, Util

Fondul de reparații anual și fondul de rulment va deveni obligatoriu pentru asociațiile de proprietari. Guvernul a adoptat legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. În noul act normativ, condominiul se referă atât la un bloc cu mai multe apartamente, cât și la o curte cu mai multe case sau alte forme de proprietăţi concret delimitate.

Prevederile legii vizează o mai bună administrare a locuințelor, o mai bună structură a organelor de conducere ale asociaţiilor de proprietari, clarificarea responsabilităţilor şi incompatibilităţilor dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociaţiilor de proprietari, instituirea regulamentului condominiului, în care să se înscrie regulile de comportament şi de folosire a proprietăţii, clarificarea şi eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari.

Totodată, sunt reglementate aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire atât la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condominiilor cu cel puţin trei proprietăți. Inițiatorii legii susțin că se doreşte întărirea ideii că proprietatea impune şi obligaţii, nu numai drepturi, obligaţii legate mai ales de conservarea funcţională a imobilului, de asigurarea unui standard ridicat al calităţii vieţii şi de reducerea consumului şi asigurarea eficienţei energetice.

Legea introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment și introduce obligativitatea ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe având mai multe scări să se facă unitar, şi nu pe segmente de clădire; în cazul blocurilor, modificarea aspectului faţadei se poate face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de  numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane. Se mai introduce și dreptul de preempţiune la preţ egal al autorităţilor administraţiei publice locale asupra locuinţelor executate silit pentru recuperarea datoriilor proprietarilor. Aceste locuinţe vor fi folosite ulterior numai ca locuinţe sociale, proprietarii executaţi silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile stabilite pentru accesul la locuinţele sociale.

Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor abrogă Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în contextul noii abordări a condominiului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.