Zeci de romașcani s-au întâlnit, joi seară, cu fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Evenimentul a avut loc la Casa Veche, iar fostul ministru a ajuns la Roman în cadrul unui turneu prin țară pe care îl face în calitate de candidat USR la alegerile generale din 11 decembrie. Alături de Cristian Ghinea s-au aflat membri ai USR Neamț – inclusiv Iulian Bulai, candidat USR Neamț pentru Camera Deputaților și Ioan Ploscaru, candidat USR Neamț pentru Senat -, dar și persoane neimplicate politic, care au venit să-l asculte pe cel care, în șase luni de mandat a stârnit, în aceeași măsură, respect și controverse prin modul său de a-și spune părerea referitoare la modul în care au fost gestionate fondurile europene în România.
Cel care a deschis discuțiile a fost Iulian Bulai, candidatul USR Neamț pentru Camera Deputaților:
”Împreună îi urăm bun-venit colegului nostru, Cristian Ghinea, de la București. A ajuns în județul Neamț de la Vaslui, am avut două întâlniri la Piatra-Neamț, cu oameni de afaceri. Domnul ministru a venit aici să ne susțină pe noi ca echipă, suntem foarte recunoscători că suntem susținuți de un fost membru al Guvernului tehnocrat. este foarte important pentru noi să avem oameni care confirmă activitatea noastră din teritoriu. Domnul Ghinea, înainte să intre în Guvernul Cioloș, a fost o voce importantă a societății civile. A fondat, în 2009, împreună cu un grup de experți, Centrul Român pentru Politici Europene, un think-tank care a avut rolul de a sprijini rolul României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice. iată un om de care avem nevoie în aceste momente, un domn care nu a mai făcut politică și care ne poate împărtăși câteva gânduri privind experiența din Guvernul Cioloș”.
Cristian Ghinea a început prin a spune că, înainte de tragedia de la Colectiv, care a dus la răsturnarea Guvernului, în noiembrie 2015, era un om ”care-și vedea liniștit, de viața lui”. A ajuns la Palatul Victoria chemat de premierul Dacian Cioloș, iar primul proiect important la care a lucrat este pachetul anti-sărăcie, un pachet prin care inițiatorii au vrut să schimbe modul în care statul român se raportează la această problemă.
”Eu cred că sărăcia este prncipala provocare pe caregenerația noastră o are. Avem 40% din populație la limita sărăciei și vrem, printr-un alt pachet de măsuri, să creștem clasa de mijloc la sate, fiindcă mulți din cei care se află la limita sărăciei sunt în mediul rural. Este o rușine și o tragedie națională că foarte mulți dintre copiii de la țară se pierd din sistemul de educație după ce termină opt clase, nu merg mai departe, către liceu și facultate. Iar pentru România urbană am gândit comisia de tăiat hârtii, o modalitate de a ne lua statul de pe cap, reducerea birocrației și a numărului de hârtii la interacțiunea cu statul. Am făcut aceste trei pachete de politici cu mare plăcere pentru că era ceea ce mă frustra pe mine la statul român. La Ministerul Fondurilor Europene am lansat apeluri de proiecte în valoare de 13 miliarde de euro. Cel mai mândru sunt de programul ”Școală pentru toți”, un program de reducere a abandonului școlar, în valoare de 173 de milioane de euro, cel mai mare program pe care România l-a avut pentru a încerca să reducă abandonul școlar”.
Fostul ministru al Fondurilor Europene a adăugat că este un uriaș eșec pentru noi, ca națiune, că nu am folosit banii europeni așa cum ar trebui. El a dat ca exemlu faptul că România a avut șase miliarde de euro pentru autostrăzi, dar că a cheltuit doar jumătate și că cealată jumătate din sumă a fost returnată.
”Mi-am atras ura multor oameni din sistem pentru că am făcut două lucruri: am închis robinetele de jaf – și acele robinete alimentau presa de la București, deci oamenii aceia au motive să mă urască sincer – și, în același timp, am publicat tot. Eram invadați la minister de cereri de informații de la presă, de la cetățeni și am publicat toată arhiva electronică 2007 – 2013. De asemenea, am creat programe pilot pentru zonele sărace din România. Am vrut ca Ministerul Fondurilor să nu mai fie ca un contabil care stă pe un sac de bani și, dacă vine cineva să ia banii, dacă nu, asta e. Și am mers către autoritățile locale locale din cele mai sărace zone; practic, Ministerul Fondurilor plătește oameni care să ajute autoritățile locale să scrie proiecte. Am făcut asta pentru Valea Jiului, pentru zona munților Apuseni și pentru județul Vaslui. Acum, la Prefectura Vaslui sunt doi oameni carerolul de a ajuta primăriile să scrie proiecte. Și am aflat că șeful CJ Vaslui le interzice primarilor PSD să lucreze cu acești oameni. Este strigător la cer și o dovadă de stupiditate imensă. Cam asta e atmosfera în care trăim.”
Cristian Ghinea a mai povestit și de alte situații absurde întâlnite la nivelul administrației centrale. Acesta a spus că a fost extrem de greu să convingă directori din ministere că tichetele pentru grădiniță (50 lei/lună) trebuie să fie ridicate și de alți aparținători, nu doar de părinți, pentru că mulți copii din România locuiesc la bunici sau la alte rude, părinții fiind plecați în străinătate. Conform celor spuse de Ghinea, directorii din ministere nu cred că În România sunt mii de copii care se află în această situație.
”Societatea din România trebuie să întâlnească statul, fiindcă societatea este în 2016, dar statul este în 1992. La nivelul administrației, orice urmă de bun simț îți e strivită de niște logici infernale de funcționare. Partidele se bat pe cine ține pixul, USR se bate pentru desființarea pixului.”
În cadrul întâlnirii, cei prezenți au pus întrebări lui Cristian Ghinea, dar și celor doi candidați din Neamț – Iulian Bulai, candidat USR pentru Camera Deputaților și Ioan Ploscaru, candidat USR pentru Senat –, discuțiile atingând teme diverse: administrație, educație, sănătate, cultură, mediul de afaceri, agricultură. Candidatul care deschide lista USR Neamț pentru Senatul României a explica că va susține în Parlament o lege a parteneriatului public-privat.
”Ar trebui să plecăum un pic de la ceea ce avem. Am stat mult în diaspora, fosrte mulți aterizează la Bacău și Iași și aș insista foarte mult pe dezvoltarea celor două aeroporturi. În discuții cu români din diaspora am observat că există o deschidere către parteneriatul public-privat, dar acest mod de colaborare trebuie perfecționat. În multe localități, mai ales în zonele rurale, sunt terenuri și clădiri abandonate și ar putea fi puse în valoare printr-o asemenea asociere, să creeze o unitate de producție, să folosească resursele locale. Investitorilor să li se asigure calea de acees și utilitățile, iar investitorii să folosească tehnologia și, cu materie primă locală, să plaseze pe piața internă și externă produsul finit. Așa văd eu lucrurile. O altă idee ar fi realizarea de depozite regionale frigorifice, pentru ca producătorii de fructe și legume românești să asigure continuitatea, să nu dea toți roșiile și mere în aceeași perioadă, fiindcă atunci prețul va fi foarte mic”, a afirmat Ioan Ploscaru.
Nu au lipsit întrebările legate de politică, iar fostul ministru al Fondurilor Europene a punctat că USR va fi surpriza alegerilor generale din 11 dececembri.
”Faptul că faci cunoștință cu oameni și peste o oră descoperi că privim lucrurile la fel este o mare bucurie. Ne unește refuzul de a sta acasă. Pentru fiecare dintre noi ar fi fost mai comod să nu facem asta. Eu eram mai liniștit și câștigam mai mult, nu aveam atâția dușmani și nu aflam, seară de seară, la televizor, cât de idiot sunt și întrebarea este de ce. Răspunsul e foarte simplu: pentru fiecare dintre noi e mai rațional să nu facem asta. Dar această alegere individuală duce la o tragedie colectivă. Fiindcă vom fi conduși de oameni care nu sunt împliniți dacă nu fac politică, nu s-au remarcat prin nimic altceva. Noi, cei de la USR, suntem oameni cu o carieră în spate și vom fi împliniți profesional și fără politică. Ne privesc unii ca: sunt niște băieți care se agită pe acolo, dar suntem mai mulți decât ne dăm seama. Poate nu suntem la fel de bine organizați, poate nu putem umple stadioane. Dar suntem mai mulți, suntem decenți și ne găsim unii pe alții. Eu cred că vom fi știrea și surpriza acestor alegeri, dacă nu vom fi furați barbari la alegeri. Și eu sper că nu se va întâmpla, Guvernul a asugrat filmarea și după închiderea urnelor, din câte știu polițiștii vor fi mutați dintr-un județ în altul, pentru a nu exista frica de baronii locali. Deci avem toate șansele să reușim”.
- acest articol este un advertorial
0 Comentarii