Departe de casă, cu sufletul la România

de | 01/12/2016 | Local

Tot ce este autentic românesc este apreciat mai ales atunci când românii sunt departe de țară și patriotismul devine ceva mai mult decât un cuvânt dintr-un discurs politic.

bulai2Pentru Iulian Bulai, candidat USR pentru Camera Deputaților, ziua de 1 Decembrie din acest an este prima zi pe care o sărbătorește acasă după mulți ani.

Am cele mai plăcute amintiri cu privire la sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în străinătate. Atât în Norvegia, China sau Germania, românii se adună în jurul ambasadei și în jurul bisericii și sărbătoresc cea mai importantă zi pentru România modernă. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, eu personal eram îmbrăcat în strai popular, cu opincile în picioare, mergeam și mă întâlneam cu alți români cu care împărtășeam gânduri de bine și o speranță vie pentru România”.

Iulian Bulai nu se îmbrăca oricum de ziua națională a României ci, cu opinci în picioare, cu sumanul pe umeri și cușma pe cap mergea de acasă până la la academie, unde petrecea toată ziua, apoi mergea pe jos spre ambasada României. Opincile le are de la bunicul său, făcute pe vremea când nepotul era la liceu, cușma este o moștenire de familie, iar sumanul a fost cumpărat de la un consătean. Era deteriorat, dar l-a recondiționat și acum arată foarte bine. Cei care îl vedeau îmbrăcat în acest mod erau interesați dacă românul vine dintr-o lume fantastică.

În primul rând vedeam un zâmbet foarte sincer pe fața celor cu care mă întâlneam și comentarii de genul: tu vii dintr-un film cu hobbiti? Arătam foarte exotic pentru ei și-atunci explicam că este portul tradițional românesc, că face parte din categoria porturilor tracice, dacice, e înrudit cu portul iliric și portul grec. Încercau să mă plaseze undeva din punct de vedere folcloric, pe harta culturilor europene, dar le era foarte greu să mă identifice, așa că treceau peste orice timiditate și mă întrebau direct de ce sunt îmbrăcat astfel. După o vreme, profesorii de la academie se obișnuiseră cu mine să fiu îmbrăcat așa în zilele de 1 Decembrie. Pentru ei era foarte amuzant și foarte deosebit; fiindcă scandinavii au costume populare din epoca medievală, ale noastre sunt antice.”

2014, Iulian Bulai îmbrăcat în port național românesc de ziua națională a Norvegiei

2014, Iulian Bulai îmbrăcat în port național românesc de ziua națională a Norvegiei

Azi, de ziua națională a României, Iulian Bulai și echipa sa vor fi prezenți la manifestările organizate în centrul orașului.

”După opt ani m-am întors în România și mă gândesc la ziua de azi ca la o zi care să unească toți românii și să fie, mai ales, o zi a solidarității pentru problemele reale ale României. Un călduros La mulți ani! tuturor românilor și multă pace și liniște tuturor!”

* acest articol este un advertorial

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.