Primarul Micu cere ajutorul deputatului Leoreanu

de | 25/01/2017 | Administrație, Județean, Local, Politică

Administrația locală romașcană cere deputatului PNL Laurențiu Leoreanu să facă o interpelare privind taxa pentru deșeurile reziduale. Începând din acest an se aplică, la nivel național, o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de gunoi care nu a fost sortat sau care a rămas în urma sortării și ajunge la un depozit ecologic cum este, la nivelul județului Neamț, depozitul de la Girov. Un proiect de hotărâre privind impunerea unei taxe pentru transportul gunoiului la Girov a stârnit discuții aprinse. Prima dată, pentru că un consilier s-a trezit coinițiator fără să știe, apoi, pentru că, după ce a fost schimbat coinițiatorul, PSD a spus că nu susține proiectul, în condițiile în care unul dintre autori era de la PNL, iar celălalt de la PSD. Primarul Micu speră acum la soluții de la nivel central.

Am făcut toate eforturile astfel încât romașcanii să beneficieze de tarife cât mai mici pentru această activitate de colectare și de transport al deșeurilor și, în continuare, intenția noastră este aceea de a găsi soluții și pe mai departe, de a nu majora aceste tarife. De aceea, voi face un apel la domnul deputat Leoreanu , care să interpeleze în Parlament atât pe prim-ministrul Grindeanu, cât și pe ministrul mediului, fie cu privire la prorogarea termenului privind introducerea acestei taxe de 80 de lei /tonă, fie pentru regândirea acestui sistem, acestei ordonanțe de urgență, astfel încât impactul pentru cetățenii municipiului Roman să fie cât mai redus. Fac precizarea că aceste tarife nu se referă doar la municipiul Roman, e o chestiune care privește întreaga țară, toate au această impunere legislativă, de 80 lei/ tonă, care generează o scumpire masivă a gunoiului”, a afirmat primarul Lucian Micu.

Taxa pe gunoi a fost impusă pentru a descuraja aruncarea deșeurilor la un loc și pentru a-i stimula pe operatorii de salubritate să ofere soluții de colectare separată a gunoiului produs. România va trebui, în 2020, să colecteze separat 50% dintre deșeurile produse, conform angajamentului pe care țara noastră l-a luat față de Uniunea Europeană. La acest moment nu colectăm selectiv nici măcar 10% dintre gunoaie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.