„Sunt siderat de banii pe care îi dă Primăria pentru nemuncă”

de | 01/02/2017 | Administrație, Local

Oamenii de afaceri au fost cei care au încheiat seria de consultări a administrației locale înainte de aprobarea bugetului pe 2017. Iar cei care au firme, angajați și contribue la bugetul local cu sume importante au profitat de moment pentru a-și exprima nemulțumirile și a pune degetul pe rană, acolo unde a fost cazul. Întâlnirea a durat mai bine de o oră și jumătate și s-a terminat cu promisiuni din partea primarului Lucian Micu că se va ține cont de părerile exprimate. La discuția cu mediul de afaceri a participat și viceprimarul Roxana Iorga.

Vom expune mai jos ideile principale ale discuției ce a avut loc miercuri, 1 februarie, la Primăria Roman:

Ion Taralunga Hidroterm 1362

Ion Țarălungă, Hidroterm

Ion Țarălungă, Hidroterm: S-au spus multe, a fost aceeași retorică ani la rând, dar nimic nu s-a întâmplat. Eu acuz clasa politică de faptul că nu a făcut nimic pentru mediul de afaceri. La Primărie avem nevoie de o reprezentanță a oamenilor de afaceri și un birou, fiindcă primarul nu are niciodată timp. Eu mă întâlnesc cu Lucian (n.r. – Lucian Micu) la vânătoare, dar astea nu-s perspective pentru oamenii de afaceri. Trebuie făcut un plan și, când faceți investiții, să ne întrebați și pe noi, să existe o perspectivă. Spre exemplu, strategia de dezvoltare a municipiului a fost făcută după niște tipicuri, dar pentru o strategie reală este nevoie de consultare permanentă. Observ că sunt facilități pentru cerșetori și alte categorii, dar pentru noi, nu. Pe de altă parte, e nevoie de o conlucrare pentru o proiectare de calitate fiindcă, au fost și sunt probleme multe, lucrări neconforme. Este nevoie să trecem la o altă etapă a relației dintre primărie și oamenii de afaceri, să fie căutate soluții pentru protejarea firmelor locale. Eu dau 100.000 euro/an la Primăria Roman, dar nu am lucrat nici de trei lei. De ce? Că, dacă mut afacerea la Gâdinți, primarul de acolo vine și îmi dă și mâncare la pui.

Toader Popa Mega Fashion 1361

Toader Popa, Mega Fashion

Toader Popa, Mega Fashion: Avem un spațiu de producție pe strada Banatului și acolo sunt probleme cu strada, este nevoie de asfalt. De asemenea, mă interesează programul transportului în comun, fiindcă angjații trebuie să ajungă acolo și înapoi acasă. O problemă importantă o avem cu plata impozitului pe clădiri care, la persoane juridice, este de 1,5%. ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) aproape a dublat baza de impozitare. Unele clădiri au fost evaluate la o sumă foarte mare, nici dacă o construiești de nouă nu ajunge la suma aceea din tabel. O altă chestiune: s-a făcut o investiție mare în Pietonal, aș vrea să vă că vine lumea și se relaxează aici. Dar Pietonalul este pustiu, nu are nicio valoare. Acolo trebuie gândită o înlesnire pentru firme, ca să fie atrași oamenii spre Pietonal. Avem două Poliții în oraș, cea Locală și cea NAțională, dar nu colaborează, sunt ca șoarecele și pisica. Am avut un incident în trafic și polițiștii își pasau unul altuia competența cazului. Iar imaginile de pe camerele stradale se șterg foarte repede și sistemul devine inutil, dacă nu se păstrează dovezile. O ultimă idee: trebuie să ne unim, să colaborăm între noi și să ne susținem reciproc cumpărând produse locale.

Sorin Chiriac, Caremil & Smirodava

Sorin Chiriac, Caremil & Smirodava

Sorin Chiriac, Caremil & Smirodava: Pentru trei terenuri de tenis de câmp plătesc impozit la primărie 15.000 de lei. Dacă știam că impozitele vor fi atât de mari, nu mai făceam investiția. Cred că investițiile de acest tip ar trebui să beneficieze de niște facilități. La rampă ar trebui construită o pasarelă, a existat o asemenea propunere încă din anii ’80, dar nu s-a făcut nimic. Și este cu adevărat nevoie de a se interveni acolo. Consider că administrația locală nu ar mai trebui să facă declarații de genul celor ”nu mai avem salariați”; oamenii pot fi atrași spre Roman. Un mesaj ca cel expus nu face bine comunității. Plus că oameni care să poată munci avem în oraș, dar ducem lipsă de oameni cu chef de muncă.

Radu Samson Imobiliare SRC 1363

Radu Samson, Imobiliare SRC

Radu Samson,  Imobiliare SRC: Accesul în zonele periferice nu este pe măsura impozitelor plătite la bugetul local.

Bogdan Avădanei, Ratis Serv SRL

Bogdan Avădanei, Ratis Serv SRL

Bogdan Avădanei, Ratis Serv SRL: În Roman ducem lipsă de personal calificat, dar angajatorii care fac parteneriate cu școli au multe obligații și acest lucru descurajează. În calitate de vicepreședinte vă rog, domnule primar, să ne puneți la dispoziție un sediu pentru Patronatul IMM.

Jan Aksoy, Ozer-Golden

Jan Aksoy, Ozer-Golden

Jan Aksoy, Ozer-Golden: Sunt în Roman de mulți ani și eu am observat că niciun politician nu a făcut nimic pentru oraș. Trebuie să oprim plecarea tineretului din oraș, să nu-I mai pierdem după ce termină liceul, să le oferim alternative. Chiriile pe care le plătim pentru spații sunt mari și de multe ori noi, privații, investim în acele spații. Așa cum este și terenul de sport de la CNRV, acolo știți cum era, că nu se putea face sport sub nicio formă pe acel teren. Dar am investit și acum arată cum știți.

Gelu Anegroaei Gecian SRL 1373

Gelu Anegroaei, Gecian SRL

Gelu Anegroaei, Gecian SRL: Trebuie să colaborăm mai mult între noi, să existe o continuitate. Vreau să vă dau și o veste bună: vom avea o investiție privată mai jos de MORA, un sens giratoriu. Sper să vă implicați și să ne ajutați cu extinderea canalizării.

Eugen Borș, Conbas

Eugen Borș, Conbas

Eugen Borș, Conbas: Sectorul privat în țară este aproape îngenunchiat. Dacă nu recunoaștem lucrurile astea, e problema fiecăruia. Din păcate, eu ca și constructor depind, în foarte mare măsură, de investiții private sau de la autoritatea locală. Este o foarte mare problemă faptul că se fac licitații. Eu nu-mi doresc să spun… trebuie să respectăm legea 100%. Dar nu trebuie să mai mergem pe aceste licitații cu prețul cel mai mic. Avem exemple, nu cred că-i cazul să vă spun aici, în care s-a licitat la prețul cel mai mic și s-au făcut lucrări de foarte proastă calitate. Acest lucru, pe noi, care vrem să facem și lucruri bune, ne-au scos din competiție. Eu, de asta v-aș propune ca, împreună cu doamna viceprimar, pe care vreau s-o felicit, convocați oamenii politici din Neamț să stea de vorbă cu noi, să ne-asculte. M-am uitat pe bugetul anului trecut și sunt siderat, sunt foarte mulți bani care dau pentru nemuncă și oamenii nu mai vor să muncească. Sunt probleme și cu lucrările, în Roman se fac lucrări neautorizate. În oraș s-au demolat imobile, monumente sau nu, dar cu semnificație locală și pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă este bine, s-a executat și gata.

Petrica Capraru Theba Company 1343

Petrică Căpraru, Theba Company

Petrică Căpraru, Theba Company: Piața are nevoie de o modernizare. Vrem să se modernizeze corpul de clădire în care se află magazinele, chiar dacă va trebui să punem și noi o parte din bani.

Aici a început un dialog între mai mulți participanți, vorbindu-se despre faptul că hotelul Pieții și Hala Centrală sunt monumente istorice, Hala fiind proiectată de Gustave Eiffel. Eugen Borș a recomandat Primăriei să facă un plan urbanistic zonal cu experți avizați de Minsiterul Culturii și să aibă în vedere o viziune amplă, iar Ion Țarălungă a spus că doar la Roman trece strada prin mijlocul pieții și că este nevoie de un proiect în care traficul pietonal să aibă prioritate.

Mihai Iuganu Simsf SRL 1348

Mihai Iuganu, Simsf SRL

Mihai Iuganu, Simsf SRL: Readuc în atenție faptul că impozitele sunt prea mari. Nu am auzit niciodată despre privați că au drepturi. Există discriminare între firmele românești și multinaționale, firmele autohtone sunt dezavantajate.

Petru Gandulescu Petrina SRL 1375

Petru Gândulescu, Petrina SRL

Petru Gândulescu, Petrina SRL: Insist asupra implicării Primăriei în ceea ce privește atitudinea pe care trebuie s-o aibă față de firmele romașcaneNoi plătim impozite aici și trebuie ca Primăria să aibă în vedere acest lucru, să-l respecte. Îmi vine în minte acuma ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în primăriile din jurul Romanului pentru că eu, dacă sunt contructor, trebuie să mă duc ca să îmi caut de muncă. Să știți că o mare parte din primarii de acolo au făcut în așa fel încât serviciile să le ofere firmelor de-acolo.

Florin Harabagiu Kadata Prest SRL 1376

Florin Harabagiu, Kadata Prest SRL

Florin Harabagiu, Kadata Prest SRL: S-a vorbit despre reînființarea punctului vamal la Roman. Primăria ar trebui să insiste pe acest lucru, ar fi extrem de util.

Bogdan Florea Bogardens 1369

Bogdan Florea, Bogardens: Sper să se continue cu dezvoltarea spațiilor de joacă pentru copii în oraș și nu mă refer doar la un tobogan, nu sunt singurul care merge în altă parte pentru a se trage copilul cu o tiroliană. Nu am fost niciodată consultați cu privire la spațiile verzi din oraș. Se pun tuya în fiecare an în centru degeaba, dar nu m-a sunat nimeni să întrebe de ce.

Au mai fost prezenți Virgil Țanțu (Modern Construct), Năzărel doboș (Patirom SRL), Neculai Neculai (Panevada), Mircea Beloiu (Plafar), Ștefan Levardă (Horia Select), Cristi Dămoc (Agfa Millenium), Costel Apetrei (Aldy Prod) și Ionel Ciocan (Rossal SRL). Aceștia din urmă fie nu au vrut să ia cuvântul, fie nu au avut de semnalat probleme. Ionel Ciocan a vorbit ceva mai mult, explicând situația și soarta deșeurilor de la Roman.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.