Din nou doliu printre profesori: ne-a părăsit Cezar Labău-Ișan

de | 02/02/2017 | Educație, Local

Iubitorii sportului minții, dar și cei care l-au cunoscut pe profesorul Cezar Labău-Ișan, l-au condus joi, 2 februarie, pe fostul dascăl, pe ultimul drum.

Cezar Labău-Ișan a instruit de-a lungul celor 44 de ani mii de copii în tainele matematicii, fizicii și șahului, în Roman, Săbăoani, Gherăiești, Moldoveni.  Absolvent al Facultății de Matematică și profesor cu gradul didactic I, și-a dedicat viața luminării minții a zeci de generații, cu realizări deosebite la Olimpiadele școlare și la numeroase concursuri sportive din toată țara. Între 1985-2001 a fost profesor al Cercului de Șah de la Clubul Copiilor Roman, prilej cu care a contribuit la dezvoltarea și afirmarea mai multor maeștri ai sportului, candidați de maeștri și alți jucători cu categorii superioare.

El a descoperit în timpul facultății această pasiune și și-a dedicat mare parte din timpul liber împărtășirii cunoștințelor acestui sport nobil, aducând la Roman, în anii 1990 și pe marea maestră Elisabeta Polihroniade, prilej cu care a organizat cel mai important concurs de șah romașcan, cu peste trei sute de participanți. ”M-a cucerit prin ardoare, talentul de a ne motiva, inteligența cu care ne provoca să gândim, să aspirăm la o înțelegere superioară a vieții prin șah, a fost cel mai important profesor al adolescenței mele”, a afirmat Bogdan Sava, maestru de șah.

Împătimit și al tenisului și pescuitului va fi amintit ca un om activ, pasional, coleg de nădejde, mentor foarte îndrăgit de elevii săi. Ultima școală la care a profesat, mulți ani, a fost Școala Mihai Eminescu din Roman, de care s-a despărțit în urmă cu trei ani. Lasă în urma sa soția îndoliată, prietenii și toți cei care l-au cunoscut.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.