Fișă de observație pentru un pacient: 50 de pagini

de | 02/02/2017 | Local, Sănătate

Actul medical pe care îl desfășoară un medic are și o parte, aproape deloc cunoscută de cei care, la un moment dat,sunt pacienți sau aparținători ai pacienților. Doctorii sunt nevoiți să completeze zeci de pagini de explicații pentru un singur caz, lucru care le îngreunează programul și le rupe din timpul pe care ar trebui să-l acorde bolnavilor.

În condițiile în care Spitalul Roman a fost, în ultima vreme, în mijlocul unor situații deloc plăcute, conducerea unității spitalicești a început să fie mai deschisă la a arăta, public, și alte aspecte din activitatea medicilor din spital. Una din problemele fără rezolvare este birocrația în exces.

O problemă  este excepționala birocratizare a activității medicale. Și-am s-o repet în fața presei ori de câte ori am să am ocazia. Suntem din ce în ce mai năvăliți de hârtii, de tabele, de sinteze, de statistici… pentru alte categorii de personal poate e mai ușor, dar pentru noi, care ardem să intrăm în sala de operație la 9.30, să faci tone de hârtii, uneori repetând aceleași lucruri pe mai multe hârtii, în așa fel încât foaia de observație nu mai este o simplă foaie de observație, este un adevărat dosar care înseamnă 50 – 60 de pagini și în continuare noi creem diverse hârtii… este ceea ce înseamnă medicină defensivă. Facem cât mai multe hârtii, ca nu cumva să nu avem acoperire pentru orice; dar această medicină defensivă – și v-o spun din perspectiva chirurgului, este o medicină care nu progresează. Pentru că, cu cât o să ne temem mai mult de consecințele unei intervenții chirurgicale, cu atât nu vom mai avea elanul s-o facem și ne vom dispensa de caz, trimițându-l la eșalonul superior”, a afirmat dr. Dan Arvătescu, șeful Secției Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman (SMUR).

Medicii de pe secțiii sunt presați de conducerea Spitalului să completeze toate acest documente. Iar conducerea Spitalului le trimite, la rându-i, mai departe, către instituții precum Casa de Asigurări de Sănătate sau Direcția de Sănătate Publică.

Pacinetul este de acord cu intervenția chirurgicală sau cu recoltarea de analize; sunt trecute în tabel exact medicul care recoltează și alții, deci toți cei care au contact cu pacientul. Plus, medicul explică pacientului: trebuie să te operezi pentru că ai boala cutare, care sunt riscurile, tot. Acum, tot ce spunem trebuie să și scriem, ca să ai și dovada că pacientul a fost informat. După care, sunt consimțăminte că, dacă pacientul este venit singur, să organizăm o comisie cum că era o urgență și trebuia să intre cu pacientul în sala de operație sau trebuia să-i recolteze acele analize. Sunt acele cazuri, acele accidente care ajung în CPU, nimeni nu este cu ei; în loc să salvezi omul, faci comisie să vezi: îi recoltăm sau intervenim chirurgical?”, a precizat dr. Maria Andrici, managerul general al SMUR.

O soluție la această problemă nu există pe plan local, a mai precizat directorul medical al SMUR. Ba, mai mult, faptul că unitatea a intrat în ciclul II de acreditare, înseamnă un surplus de documente ce trebuie întocmite. Ca o ironie, întrebat fiind medicul Dan Arvătescu despre cum ar putea să existe un echilibru între aparținătorii ce vin cu treabă pe secții în afara orelor de vizită (pacienții având nevoie de diferite obiecte) și aparținătorii care pur și simplu nu înțeleg că există un program de vizită, directorul Maria Andrici a sugerat că poate medicul ar trebui să scrie ”un bilet de voie”.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.