Octombrie 2015:
- Polițistul Bogdan Gigină moare în misiune; deschidea coloana ministrului Gabriel Oprea, era ploaie, dar dorința demnitarului era să ajungă foarte repede undeva. Lumea se revoltă după ce ies la iveală minciunile Poliției Române, care a vrut să mușamalizeze totul; după ce oameni din sistem încep să vorbească cu jurnaliști și să spună cât de urgente erau toate prânzurile și cinele lui Gabriel Oprea; și, mai ales, după ce se află public că vicepremierul nici măcar nu i-a dat voie șoferului să se ducă la polițistul căzut. La toate acestea se adaugă declarațiile lui Oprea, care la acea vreme au fost de o aroganță fantastică.
- Tragedie în Clubul Colectiv; autoritățile se laudă că au de toate, dar zilele ce au urmat au arătat contrariul. Mai apoi se află că acel club funcționa ilegal, prin complicitatea ISU București și a Primăriei Sector 4. Biserica Ortodoxă Română o comite grav, cu replici năucitoare. Piedone, primarul Sectorului 4 face show la televizor pentru a arăta cât de implicat este, dar își dă demisia la câteva zile după ce neregulile au ieșit la iveală. În tot acest tablou, în noaptea incendiului apare pe ecrane același Oprea, cu figura lui gravă și plină de importanță. Dacă nu l-ar fi știut oamenii, ai fi zis că era cel mai implicat om de-acolo.
După cele două evenimente, care au avut loc la distanță de câteva zile, mii de oameni din toată țara au ieșit în stradă. Inclusiv la Roman au ieșit aproximativ 500 de oameni, solidari cu rudele victimelor. De ce a ieșit atunci lumea în stradă? Pentru că cei care au dat dovadă că sunt mânjiți până în măduva oaselor nu au făcut un pas înapoi. Pentru că dat dovadă de aroganță și infatuare. S-au crezut mai sus decât noi toți și i-au tratat pe cetățeni cu nesimțire inclusiv când atunci faptele lor ieșiseră la iveală.
Ianuarie 2017:
- PSD este pe cai mari, uită ”lecția” din 2015 și revine la vechea-i aroganță. În ciuda discuțiilor și a semnalelor interne și externe, Ordonanța este votată de Guvern într-o ședință care avea alte proiecte pe ordinea de zi și care a avut loc seara târziu. Conferința de presă de după ședința de Guvern insultă inteligența privitorilor și îi aduce lui Florin Iordache un nickname inconfundabil: ministrul ”altă întrebare”. Oamenii ies în stradă în număr impresionant seară de seară, hotărâți să nu mai accepte a fi tratați ca cetățeni decerebrați.
Între cele două momente descrise, pe scurt, mai sus, au fost alegeri; cele locale și cele parlamentare. Ambele au fost câștigate de PSD. Pentru că partidul a beneficiat de consultanță politică de calitate și pentru că una dintre acțiuni a fost renunțarea (cel puțin aparent) la aroganță și la infatuare. La nici două luni după ce au luat guvernarea, clica din PSD – nu tot partidul – își dă arama pe față.
Am citit și argumentațiile parlamentarilor PSD din Neamț, am ascultat și luările de poziții ale celor care contestă ordonanța. Ce nu am înțeles nici acum: Unde era urgența? Dacă acum se vorbește despre consultări și dialog, de ce în urmă cu o săptămână nu s-a putut așa ceva? De ce au băgat ordonanța pe sub mână, pe sub masă, de ce nu au putut-o trece pe ordinea de zi? De a trebuit un popor întreg să fie umilit în ultimul hal cu atitudinea aceasta de rasă superioară, care face ce vrea doar pentru că este la guvernare?
Am primit un comunicat de la PSD Neamț. Organizația județeană susține Guvernul Grindeanu pentru programul de guvernare. Dar nu scrie în acel comunicat nimic despre motivul pentru care se protestează de atâtea zile. Însă nimeni nu a contestat programul de guvernare, nu despre asta este vorba în ecuație. Dacă Guvernul își vedea de programul de guvernare în continuare nu ieșea nimeni în stradă. Dar nu despre asta este vorba în această mișcare; numai membrii PSD se fac că plouă.
Ce ar trebui să învățăm:
- Să mergem naibii la vot. Au fost alegeri în iunie și decembrie, iar unii au crezut că dacă au protestat în octombrie 2015, și-au făcut datoria civică. Nu e așa, iar realitatea ne-a plesnit crunt peste față (mare parte din vină o au, aici, celelalte partide, care nu au convins cu nimic).
- Să nu mai permitem politicienilor să ne trateze ca pe niște moluște. Am dovedit-o în stradă, e timpul să o facem și altfel: să participăm la dezbaterile publice din localitatea noastră, să cerem autorităților locale informații, transparență și implicare, să scriem parlamentarilor atunci când aceștia trebuie să voteze proiecte sensibile. Să fim implicați, nu simpli spectatori
- Să respectăm părerile tuturor. Da, suntem diverși și trebuie să acceptăm asta. E normal să dezbatem pe argumente, dar nu trebuie să ne luăm gâtul unii altora, că nu folosește nimănui și la nimic.
- Să ne respectăm mai mult și să nu ne mai desconsiderăm ca popor: proteste civilizate ca la noi, de o asemenea amploare, eu nu cunosc în istoria recentă.
- Bonus: Clica din PSD trebuie să dispară. În partidul acesta sunt mulți oameni de calitate, dar cei care-s la butoane acum nu fac parte dintre ei. Nu e singurul partid care are nevoie de reformă, dar PSD este subiectul acum.
Ce ar trebui să învețe toate partidele și toți politicienii: protestul acesta nu este pentru un partid și nu poate fi asumat de nimeni, nici de Iohannis (care a gafat-o cu „românii lui”), nici de alții; mai bine că nu v-ați dat vedete prin piețe. Apoi,domnilor, nu mai merge cu șmecherii. Cei care nu sunt înregimentați politic nu au votat PSD pentru binele unora făcut pe ascuns, ci pentru promisiunile din campanie. Democrația din România se maturizează. Nu mai merge cu prosteală!
0 Comentarii