Finanțări greu de accesat: proiecte ale Primăriei Roman, respinse de ADR Nord-Est

de | 13/02/2017 | Economic, Local

Agenția pentru Dezvoltarea Regională (ADR) Nord-Est a respins trei dintre proiectele pe care Primăria Roman le-a depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. Este vorba despre proiectele privind amenajarea parcului Zăvoi, amenajarea parcului Jora și creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, adică termoizolarea mai multor blocuri.

Proiectele pentru amenajarea celor două parcuri, Zăvoi și Jora, au fost respinse, redepuse și se află momentan în fază de analiză a conformității și eligibilității. Decizia de respingere a proiectului de termoizolare a blocurilor a fost contestată de Primăria Roman și acum se analizează această contestație.

Celelalte două proiecte depuse de Primăria Roman au trecut de anumite criterii de evaluare. Proiectul ”Conservarea, restaurarea și protecția clădirii «Casa Celibidache»” a fost depus de parteneriatul între Primăria municipiului Roman și Ministerul Culturii și ”a trecut de prima etapă de evaluare, cea de analiză a conformității administrative și eligibilității”. La fel s-a întâmplat și cu proiectul privind ”Restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea clădirii destinate Muzeului personalităților romașcane”. Pentru cele două proiecte urmează analiza tehnico-economică.

Pentru a obține finanțare în cadrul POR 2014 – 2020, ADR Nord-Est a primit, de la solicitanți din județul Neamț, 82 de proiecte. Mai bine de jumătate sunt proiecte din mediul privat:

  • pentru Prioritatea de investitii 2.1.A Microintreprinderi – 49 proiecte
  • pentru Prioritatea de Investitii 3.1 Reabilitare termică Operațiunea A – Clădiri Rezidențiale – 2 proiecte
  • pentru Prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural care are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale – 24 proiecte
  • pentru Prioritatea de investitii 5.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate care vizeaza terenuri și suprafețe abandonate și neutilizate din interiorul orașelor și transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate – 4 proiecte
  • pentru Prioritatea de investitii 6.1,Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale – 1 proiect
  • pentru Prioritatea de investitii 7.1 Sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice – 2 proiecte.

Valoarea nerambursabilă totală solicitată de aceste proiecte este de 313.468.549 lei. În acest moment, 17 proiecte sunt respinse, 11 au fost declarate conforme și eligibilie, iar 54 se afla în etapa de analiză a conformității și eligibilității”, se arată într-un răspuns al ADR Nord-Est pentru inRoman.ro.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.