Cresc chiriile pentru locuințele ANL

de | 14/02/2017 | Economic, Local

Chiriile pentru locuințele construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) vor crește și la Roman, după ce în mai multe localități din țară acest lucru s-a întâmplat deja. Majorarea chiriilor pentru locuințele ANL va deveni realitate după ce se va aproba o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Autoritățile locale vor trebui să voteze o astfel de hotărâre pentru a adapta cuantumul chiriilor la legislația națională modificată în 2016. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr. 251/2016, care prevede recalcularea chiriei în functie de venituri, vârstă și suprafață locuită și prin adăugarea unei cote obligatorii care se aplică la valoarea de inventar a locuinței.

Chiria se stabileşte (…) de către autorităţile administraţiei publice locale şi acoperă minimum cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, o cotă de maximum 1%, precum şi recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale (…). Cota de maximum 1% se aplică la valoarea de inventar a locuinţei. Cota de 1% se constituie ca venituri ale autorităţilor publice locale şi se utilizează pentru dezvoltarea fondului de locuinţe la nivel local”, se arată în Hotrârea de Guvern nr. 251/2016.

La nivelul municipiului Roman, locuințele de tip ANL sunt administrate de Municipal Locato Serv SA, societate a Consiliului Local.

Chiar în aceste zile se discută despre subiectul chiriei. Colegii mei lucrează la un proiect pentru  ne pune în acord cu ceea ce prevede legislația națională. Vor fi creșteri destul de mari, nu pot săspun exact cu cât vor fi, dar sigur că îi vor afecta pe chiriași, știm cu toții care este nvelul salarizării din oraș”, a afirmat Constantin Damaschin, directorul SC Municipal Locato Serv SA.

Un exemplu de calcul anexat la actul normativ adoptat de Guvern arată că pentru o garsonieră de 58 de metri pătrați, chiria lunară ar ajunge la 51,39 euro/lună, dar suma finală de plată ar fi între 37 și 41,1 euro, în funcție de rangul localității (pentru Roman se aplică un coeficient de 0,9%) sau veniturile chiriașului, dacă acesta are până în 35 de ani. Dacă are peste 35 de ani, valoarea chiriei ar fi între 50,33 și 55,92 euro/lună. Pentru un apartament cu două camere, de 81 de metri pătrați, chiria ar fi între 51,67 și 57,42 euro/lună dacă chiriașul are până în 35 de ani. În cazul în care depășeșete această vârstă, chiria ar fi între 70 și 78 euro/lună. Acestea sunt valori maximale, deci chiriile pentru ANL-urile din Roman vor fi mai mici. Cu cât exact, se va ști când va fi gata proiectul de hotărâre pentru adoptarea noilor valori.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.