Consilierii-candidați se vor putea vota pe ei înșiși

de | 28/02/2017 | Administrație, Național, Politică

Președintele țării va promulga o  lege organică, care are ca obiect modificarea și completarea Legii 215/2001 a administrației publice locale precum și Legea 393/2004 privind statul aleșilor locali. Este vorba despre prevederea expresă a dreptului consilierilor locali și județeni de a lua parte la votul consiliului local și consiliului județean prin care este ales sau schimbat, în sau din funcția de viceprimar, respectiv, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean. Coinițiator al acestei legi a fost și senatorul nemțean Eugen Țapu.

”Deși, în practică, aleșii locali luau parte la vot, au existat cazuri în care proiectele de horărâri au fost contestate, sub aspectul faptului că exista un interes material (patrimonial) al alesului local, atât pentru el cât și pentru afinii sau rudele până la gradul al patrulea inclusiv.  Această lege, la care am fost coinițiator, fixează foarte clar dreptul alesului local de a vota pentru alegerea viceprimarului, respectiv a președintelui sau vicepreședintelui de consiliu județean, interdicția candidaților în cauză de a participa la vot, fiind practic o limitare a drepturilor electorale”, a declarat Eugen Țapu-Nazare, senator PNL.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.