Tribunalul Neamț a decis: fraudă cu fonduri europene la modernizarea Hotelului Roman

de | 03/03/2017 | Justiție, Local

Nușa Chiriac – administrator a Turoag SA, Vasile Balcan – administrator SC Marsat SA și Dorin Bălănescu – diriginte de șantier au fost condamnați de Tribunalul Neamț pentru că au obținut fonduri europene cu acte false. Este o condamnare în primă instanță, iar decizia magistraților nemțeni poate fi atacată cu apel.

Nusa Chiriac 1

Nușa Chiriac, administrator Turoag SA

Nușa Chiriac a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene prin folosirea de ”documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete”.

Adrian Dorin Bălănescu a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de ”complicitate la folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”. Bălănescu a primit un spor de șase luni (de la 2,2 ani la 2,8 ani) la pedeapsă fiindcă mai are o condamnare din 2010 (tot pentru fraudare de fonduri europene, vezi ancheta înRoman.ro aici).

Vasile Balcan, patronul Marsat SA, a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de ”participaţie improprie prin complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”.

Vasile Balcan

Vasile Balcan, patron Marsat SA

Persoana juridică Turoag SA Roman a primit o amendă penală de 24.000 lei, iar persoana juridică Marsat SA a primit o amendă penală de 18.000 de lei. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a constituit parte civilă în acest dosar, iar instanța de fond a obligat inculpații în solidar să plătească Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Bucureşti, suma de 4.934.135,58 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calculată până la data achitării integrale a debitului.

Hotărârea judecătorească a Tribunalului Neamț poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău în termen de zece zile de la comunicare.

Cei trei și firmele lor au fost trimiși în judecată de DNA în decembrie 2014. Acuzațiile DNA erau următoarele:

  • În perioada 2009 – 2011, Chiriac Lenuța Nușa, în calitate de administrator al SC Turoag SA, beneficiara proiectului finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala intitulat „Modernizare și extindere Hotel Roman”, cu ocazia implementării proiectului, a folosit cu rea credință documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 4.120.444 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
  • La data de 26 mai 2010, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor și pentru a obține finanțarea, inculpata a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est Piatra Neamț documente care atestau, în mod nereal, organizarea reală a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractelor de lucrări de construcție pentru acest proiect. În același context și la aceeași dată, Nusa Chiriac a mai depus la sediul ADR Nord Est documente care atestau în mod nereal organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractului de furnizare dotări de specialitate, mobilier hotel și restaurant către SC Marsat SA Roman, reprezentată de Balcan Vasile, contractul încheiat cu această societate precum și documente care atestau livrarea produselor și plata acestora. În fapt, aceste produse au fost achiziționate de la o altă firmă, administrată de o rudă a inculpatei.
  • Pe parcursul executării lucrărilor, Chiriac Lenuța Nușa a mai depus la aceeași instituție o serie de documente (devize de lucrări, procese verbale de control în fază determinantă și procese verbale pentru verificarea calității lucrărilor ce devin ascunse), o parte din ele semnate și de Bălănescu Adrian – Dorin, care atestau în mod nereal faptul că cele două societăți au realizat lucrările efective.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.