Campanie pentru schimbarea cărților de identitate

de | 06/03/2017 | Local, Rural, Util

Cetățenii din zona Romanului, care vor să-și schimbe cartea de identitate, pot face acest lucru mergând la primăriile din comună. În perioada următoare, echipa de la Evidența Informatizată a Persoanelor va face un tur al comunelor pentru a veni în sprijinul locuitorilor. Acțiunea Direcției de Evidență Informatizată a Persoanelor nu se află la prima ediție și a fost dicutată vineri, 3 martie, în cadrul unei întâlniri de lucru a primarilor car fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Roman Metropolitan. Campania „Atenţie la identitate! Intră în legalitate!” a fost iniţiată încă din 2013 şi are ca scop punerea în legalitate pe linie de evidenţă şi stare civilă a cetăţenilor din localităţile arondate Direcţiei Locale de Evidenţă a Populaţiei Roman.

În lipsa actelor de stare civilă şi de identitate, cetăţenii nu pot beneficia de niciun fel de serviciu social – educaţie, asistenţă socială sau asistenţă medicală (cu excepţia asistenţei medicale de urgenţă). De asemenea, ei nu se pot angaja legal şi nu pot încheia niciun tip de contracte formale, dat fiind că nu îşi pot stabili identitatea. Nici dreptul de vot nu poate fi exercitat în lipsa actului de identitate.

Începând cu 1 februarie 2017, pentru un nou act de identitate se plătește o taxă de 7 lei. Cei care vor să evite statul la rând pot apela la programarea online, care se face din fața calculatorului, pe site-ul primariei Roman. În 2016, 2.338 de persoane au apelat la această metodă de programare, iar anul acesta, în primele două luni, peste 600 de persoane s-au programat online.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.