Tariful la gunoi se va dubla

de | 06/03/2017 | Administrație, Economic, Local

Cea mai recentă ședință a Consiliului Județean a însemnat și includerea, în taxa de depozitare a deșeurilor de la depozitul ecologic de la Girov, a taxei speciale de mediu – de 80 de lei pentru fiecare tonă depozitată. Primarul municipiului Roman susține că modul în care s-a calculat noul tarif este unul eronat, fiindcă această taxă nu este doar purtătoare de TVA ci și de alte cheltuieli indirecte. Pe lângă includerea acestei taxe de mediu în tariful de depozitare, au fost făcute ajustările necesare și ca urmare a creșterii salariului minim pe economie, începând cu luna februarie, de la 1.250 lei la 1.450 lei.

Depozitul temporar de la Roman este în momentul de față este aproape plin și, în perioada următoare, va trebui să luăm și noi o decizie. În urma negocierilor pe care le-am avut cu operatorul de salubritate noi am reușit să negociem un preț de transport de 13,5 lei / tonă. Dar nu acesta va avea o influență semnificativă în taxa de salubritate, ci așa cum vă spuneam, această nouă taxă aprobată de Consiliul Județean, de 154 lei/tonă care include toate aceste taxe,. Din punctul meu de vedere, uitându-mă pe expunerea de motive de la Consiliul Județean,  nu mi s-a părut normal ca la această taxă să se adauge și cheltuielile indirecte. Cred eu că acolo au comis o eroare cei de la Consiliul Județean. Văzând opinia ANAF, această taxă fiind inclusă în tarif va trebui să suporte și TVA”, a afirmat Lucian Micu.

Prin urmare, romașcanii vor plăti un tarif pentru colectarea deșeurilor care să acopere: taxa de la depozitul ecologic de la Girov – cea de 154,41 lei/tonă (TVA inclus) –, transportul gunoiului până acolo – 13,5 lei/tonă –, dar și cheltuielile de funcționare ale operatorului, care sunt aproximativ aceleași, cu mențiunea că salariul minim pe economie este mai mare de luna trecută. Prin urmare, se va ajunge ca un romașcan să plătească, de la 5,77 lei/lună pentru depozitarea gunoiului, o sumă de 12-13 lei/lună pentru acest serviciu.

În aceste condiții, singura soluție pentru ca gunoiul să nu coste, într-un final, foarte mult, o reprezintă colectarea selectivă. Prin colectarea selectivă, la depozitul de la Girov vor ajunge doar deșeurile reziduale, nu toate deșeurile. Întrebat cum are în intenție să stimuleze colectarea selectivă a deșeurilor, primarul a răspuns că această problemă este a Consiliului Județean Neamț. ”Trebuie să gândim o campanie de informare și de conștientizare a necesității colectării selective. Însă, atâta timp cât nu avem operațională zona de transfer de la Cordun este inutil un astfel de demers. În momentul de față, mingea se află tot la Consiliul Județean, care trebuie să urgenteze scoaterea la licitație a zonei II”, a precizat Lucian Micu.

La nivelul altor administrații locale, autoritățile au luat, totuși, o decizie de a colecta separat deșeurile. Un exemplu este cel din comuna Horia, acolo unde s-a dispus colectarea selectivă încă din 2016, tocmai pentru ca o parte a deșeurilor să fie valorificate și doar ce rămâne să ajungă la depozitul de la Girov.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.