Istoria zilei de 8 martie

de | 07/03/2017 | Județean, Local, Social

Ziua femeii sau a mamei a fost sărbătorită în istorie încă de pe vremea grecilor anitici, dar data de 8 martie are de-a face cu istoria mai recentă a omenirii. În 1908, mii de femei au protestat în New York  și au cerut condiții mai bune de lucru și dreptul la vot. În 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, Internaționala Socialistă s-a întâlnit la Copenhaga, la care au participat peste 100 de femei din 17 țări, inclusiv primele trei femei alese în Pralamentul Finlandei. Atunci s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, dar nu a fost stabilită data. În 1911 au fost noi acțiuni ale femeilor, care au cerut condiții mai bune de muncă, dreptul al vot și să nu mai existe discrimare la locul de muncă. Data de 8 martie a fost aleasă însă abia în 1913, dar prima dată a fost sărbătorită în anul 1975, acest an fiind declarat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anul internațional al femeii. În decembrie 1977, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a proclamat ziua de 8 martie ca fiind Ziua Națiunilor Unite pentru drepturile femeii și pacea internațională.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.