Elevii de la „Miron Costin” au învățat despre siguranța pe internet

de | 21/03/2017 | Educație, Local

Luni, 20 martie, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, s-a desfășurat activitatea „Fără ură, cu toleranță” din cadrul programului Ora de net. Ora de net este un program european unic în România prin care se promovează valori morale şi atitudini civice, fiind vizată siguranţa pe Internet pentru copii și adolescenți.

Activitatea desfășurată la Colegiul Tehnic „Miron Costin” a avut ca scop conștientizarea tinerilor adolescenți privind modul de utilizare a internetului și a rețelelor de socializare, efectele pe care le pot avea comunicările cu persoanele necunoscute și cât de ușor pot deveni victime. Prin materialele multimedia prezentate, elevii au conștientizat fenomenul de bullying și efectele lui, modul cum trebuie să se comporte în astfel de situații, dar au primit și detalii despre concursul „Fără ură, cu toleranţă”.

În şcolile din România, în mod repetat, 1 din 4 copii este umilit, iar 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, potrivit unui studiu naţional despre fenomenul de bullying, realizat de organizaţia Salvaţi Copiii în 2016. Mai mult decât atât, 73% din copii declară au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar, iar 69% în mediul online. Pentru a combate fenomenul de bullying în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce, Organizația Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Ministerului Educației, a lansat comeptiția de proiecte adresată elevilor, desfăşurată sub titulatura „Fără ură, cu toleranţă.” Aflat la a şaptea ediţie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet se încadrează în mişcarea globală de combatere a discursului instigator la ură „No hate speech movement”.

Activitatea de la Colegiul Tehnic ”Miron Costin” a fost susținută de profesorii  Ina Manuela Dăscălița, Cristina Dima și Vasile Dima, împreună cu directorii unității de învățământ, Ana Maria Zăloagă și Cristinica Viorica Sava. Prelegerile susţinute de cadrele didactice şi de elevi, dialogul cu cei 90 de participanţi din clasele IX-XII, materialele multimedia prezentate, filmul educaţional şi informaţiile transmise au vizat sensibilizarea elevilor cu privire la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, la stoparea fenomenului de violenţă şi la modalităţile concrete de combatere a acestui fenomen. De altfel, la această unitate şcolară s-au derulat în acest an școlar mai multe proiecte ce vizează diminuarea fenomenului de violenţă în mediul on-line şi offline. Odată conştientizată această nevoie a tinerilor, trebuie identificate modalităţi de a creşte competenţele acestora de combatere a discursului instgator la ură.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

2 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.