Francofonia la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman

de | 26/03/2017 | Cultură, Educație, Local

Catedra de limba franceză din cadrul Colegiului Tehnic „Miron Costin” Roman, reprezentată de profesorii Dana Marinela Aruștei și Maria Prepeleag au organizat în această săptămână în sala de festivități un moment dedicat Zilei Francofoniei. Activitatea a început cu o prezentare interactivă despre francofonie, prin care s-a accentuat importanța învățării limbii franceze. Elevii participanți la activitate au răspuns la finalul prezentării la câteva întrebări, pentru a se verifica gradul de însușire a informațiilor expuse. Elevii din trupa de teatru francofon a liceului, Francomasque, au pus în scenă o parodie după faimoasa tragedie a lui W. Shakespeare, Romeo și Julieta. Activitatea s-a încheiat cu un recital de poezii susținut de elevi din clasele a XI-a. Activitatea a implicat peste 80 de elevi din clasele IX-XII.

În fiecare an, la 20 martie, cele 77 de ţări şi guverne de pe cinci continente, având statutul de membri sau observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei,  sărbătoresc Ziua Internaţională a Francofoniei. Această dată marchează comemorarea semnării, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT) , devenită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Termenul „francofonie” a apărut în anul 1880 şi a fost inventat de către geograful francez Onésime Reclus şi prin el se înțelege ansamblul de persoane şi țări care utilizează limba franceză în diverse domenii.  Dar pe lângă această dimensiune lingvistică, francofonia, în accepția geografului francez, mai cuprinde şi o dimensiune geografică, făcând referire la ansamblul teritoriilor unde se vorbeşte limba franceză. În anul 1991, România s-a alăturat celorlalte 77 de state membre ale OIF.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.