Amenzi de peste 100.000 lei la legea protejării patrimoniului național

de | 29/03/2017 | Actualitate, Județean

În cursul anului 2016, polițiștii nemțeni au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale pentru fapte ce au însemnat abateri de la legea protejării patrimoniului cultural național. Dintre amenzile date, 15 au vizat fapte ce privesc nerespectarea de către proprietari/administratori a obligațiilor de întreținere a monumentelor istorice; alte patru amenzi, cu un cuantum deosebit de ridicat, reprezintă abaterile de la regimul patrimoniului archeologic, privind nerespectarea conditiilor impuse de Direcția pentru Cultură Neamț în privința cercetării arheologice în cadrul unor lucrări. Restul sancțiunilor au fost aplicate pentru vânzarea neautorizată de bunuri culturale mobile.

Valoare totală a sancțiunilor contravenționale aplicate se ridică la peste 120.000 lei, cea mai mare amendă fiind de 20.000 lei, pentru efectuarea de lucrări fără supraveghere arheologică. Dintre sancțiunile privind comerțul cu bunuri culturale mobile menționăm confiscarea unui set de 88 tablouri, ce au intrat în patrimoniul statului român, prin intermediul Complexului Muzeal Județean Neamț. Cuantumul ridicat al sancțiunilor contravenționale dar și importanța conservării și dăinuirii patrimoniului cultural, impun sensibilizarea și pe această cale a societății. Din acest punct de vedere, recomandăm cetățenilor o relaționare permanentă cu autoritățile competente în domeniu – Direcția pentru Cultură Neamț, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț, autoritățile publice locale – în vederea prevenirii unor fapte ce pot duce la pierderea patrimoniului cultural”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.