Ce este „Balena albastră”

de | 31/03/2017 | Național, Social

„Balena albastră” este un „joc suicidal” adresat tinerilor. Pe internet există mai multe grupuri sociale asociate unor domenii de internet din Rusia, în special pe site-ul de socializare rusesc VKontakte, iar imediat ce un tânăr intră într-un astfel de grup începe să primească sarcini zilnice timp de 50 de zile. Acestea includ automutilare, vizionarea unor filme horror, trezitul noaptea la ore neuzuale, iar pe măsură ce se avansează în joc sarcinile sunt din ce în ce mai extreme. În tot acest timp utilizatorul se află sub îndrumarea unui administrator de grup, administratator care în ziua 50 a jocului îl va îndemna spre sinucidere. Administratorul de grup îi avertizează pe jucători încă de la început că nu există cale de întoarcere și îi intimidează spunându-le, printre altele, că nu se pot ascunde.

Există declarații cum că administratorii ajung să monitorizeze atent activitatea utilizatorilor prin intermediul telefonului mobil, modalitatea prin care fac asta nefiind făcută publică, bănuielile duc spre preluarea controlului telefonului prin intermediul unor programe.

 

Autoritățile din Rusia l-au arestat pe Filip Budeikin, cel care pare a fi în spatele acestei isterii online, și l-au acuzat că ar fi constrâns cel puțin 15 tineri să se sinucidă. Într-un interviu acordat unei publicații rusești, acesta a susținut că numărul real al victimelor ar fi 17, dar că acestea „au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”. Chiar dacă Budeikin se află în arestul poliției, jocul continuă iar autoritățile rusești au făcut legătura dintre morțile prin sinucidere a 130 de tineri și jocul sinucigaș. Încet „jocul” a început să se extindă și în afara granițelor rusești, cazuri legate de „Balena albastră” fiind înregistrate în Republica Moldova, România și alte țări din apropiere.

Ca urmare a incidentelor din România, Poliția Română a început un program educativ în școli, îndemnând profesorii și părinții să fie vigilenți la activitatea copiilor pe internet.

Linia verde antisuicid din România poate fi apelată la 0800 801 200.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.