Ziua Romanului, sărbătorită în Casa Nevruzzi

de | 31/03/2017 | Cultură, Local

Ziua municipiului Roman a fost sărbătorită în cadrul Muzeului de Istorie, în Casa Nevruzzi. Cei 625 de ani de atestare documentară au fost un bun prilej pentru oficialități, specialiști și pasionați de istorie să se întâlnească în același loc. Organizatorii evenimentului au fost Primăria Roman, Muzeul de Istorie și Societatea Culturală „Roman Mușat”.

Sunt mândru că sunt romașcan însă, în același timp, sunt conștient și de răspunderea pe care o port pentru a face bine acestui oraș și pentru a-i cinsti pe locuitorii Romanului. Împlinirea a 625 de ani de la prima atestare documentară a orașului reprezintă un motiv de mândrie pentru noi, romașcanii, și, cu fiecare an care se așează peste acel moment, Romanul devine mai civilizat, mai dezvoltat, mai modern și redevine, din nou, un pol important în zona Moldovei; așa cum a fost, de altfel, mai tot timpul, de-a lungul istoriei sale. Am studiat și eu, la rândul meu, documente, am citit despre cine au fost înaintașii, ce au făcut ei. Și am încercat, de la fiecare, să învăț câte ceva”, a firmat Lucian Micu, primarul municipiului Roman, romașcan prin adopție.

IPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, nu a fost prezent la eveniment, dar a trimis un reprezentant care i-a citit mesajul. ”Astăzi, 30 martie, municipiul Roman este în sărbătoare deoarece, în această zi, în urmă cu 625 de ani se semna actul de naștere al acestui loc binecuvântat de Dumnezeu, cu oameni minunați și îndeletniciri nobile. Prima atestare documentară a urbei în care ființăm astăzi este Uricul din 30 martie 1392, denumirea orașului fiind preluată de la numele voievodului Roman I Mușat. La această dată, el se intitula: de aici, din Roman, domn al Țării Moldovei de la munte la mare. Unul dintre cele mai vechi documente din Moldova prin care voievodul, împreună cu fiii săi, Alexandru și Bogdan, dăruiesc lui Ivănuș Viteazul, pentru credincioasa slujbă trei sate pe Siret, este păstrat în orginial la Direcția Arhivelor Naționale Istorice Centrale din București”, a spus Sabin Foca, secretar al Protopopiatului Roman.

De la activitate nu au lispist reprezentanții autorităților centrale. ”Trăiesc o emoție care mi se pare firească pentru că sunt într-o postură în care să vorbesc despre locul meu natal, orașul în care m-am născut, m-am format, ma-m educat și căruia, îmi doresc din tot sufletul să-i întorc măcar o părticică din marele bine pe care mi l-a făcut. Vorbim despre un oraș istoric dar, în același timp, vorbim despre un oraș viu și vă mărturisesc că trăiesc un sentiment de mare satisfacție pentru că am colindat țara în lung și-n lat și am văzut multe orașe, multe dintre ele istorice, care-au murit sau sunt pe cale de-a muri. Și am satisfacția că noi, romașcanii, pentru că așa consider că aici suntem familia romașcană, am reușit, în decursul celor șase veacuri,  să păstrăm acest oraș viu”, a declarat senatorul Dan Manoliu.

Romanul, într-adevăr, a reprezentat aici, pe lângă un punct de inflexiune, că a schimbat convexitatea Carpaților și a subCarpaților, cu convexitatea luncii Moldovei și a Siretului, a fost și un punct important de-a lungul istorie, când a făcut trecerea de la feudalism la capitalism, aici au fost, de-a lungul timpului, embrioni puternici carea-u generat forță, care-au generat energie; și de-acolo încă ne tragem această energie și trebuie să contribuim la ea. Petru că ea nu este un perpetum mobile, ea mereu trebuie alimentată: de munca noastră, de dragostea noastră, de relația noastră interumană. Și, de-a lungul anilor, cred că am putut să contribui la dezvoltarea acestei energii și să ne consolidăm cu toții într-o mare familie, așa cum am numit-o, marea familie romașcană”, a zis deputatul Laurențiu Leoreanu.

Simpozionul dedicat zilei orașului a continuat cu comunicări pe două secțiuni, fiind prezentate un total de 34 de comunicări pe teme ce țin de istoria mai veche sau mai recentă a Romanului. Un moment deosebit a fost atunci când profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a fost sărbătorit pentru ziua lui de naștere, care a fost în luna martie, chiar de Buna Vestire.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.