Europarlamentarul nemțean Sorin Moisă, raport aprobat pentru susținerea Republicii Moldova

de | 04/05/2017 | Acces Europa, Administrație, Național

Comisia de Comerț Internațional (INTA) a aprobat astăzi, cu o largă majoritate, propunerea raportorului Parlamentului European pe acest dosar, europarlamentarul român Sorin Moisă, de a susține acordarea unei asistențe macro-financiare în valoare de 100 milioane euro pentru Republica Moldova. După ce plenul Parlamentului European și Consiliul vor adopta decizia finală în acest sens, banii urmează să fie acordați în 3 tranșe, în 2017 și 2018. Plata fiecărei tranșe va fi condiționată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme ce vizează, printre altele, lupta împotriva corupției, independența justiției, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar și bancar, precum și aplicarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Republica Moldova are nevoie de asistență macro-financiară și mă bucur că Uniunea Europeană este în măsură să răspundă favorabil solicitării autorităților moldovene în acest sens. Uniunea Europeană este și rămâne un partener vital al Republicii Moldova și un sprijin constant pentru realizarea reformelor necesare unei mai bune funcționări a statului de drept și democrației. Comisia de Comerț Internațional lansează astăzi un puternic mesaj de solidaritate cu cetățenii unei țări incluse în politica europeană de vecinătate care se confruntă cu multiple provocări, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că un program de reforme structurale profunde este necesar nu numai pentru a întări economia, ci pentru a îmbunătăți condițiile de trai de zi cu zi ale cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat  europarlamentarul român Sorin Moisă după vot.

Propunerea de acordare a asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova a fost înaintată Parlamentului European și Consiliului de către Comisia Europeană. S-a propus acordarea unei sume de 100 milioane euro (60 milioane sub formă de împrumut și 40 milioane sub formă de grant), plătibilă în trei tranșe, în 2017 și respectiv 2018. Condițiile detaliate de acordare și apoi plată a fiecărei tranșe urmează a fi negociate ulterior de către Comisia Europeană cu autoritățile Republicii Moldova și incluse într-un Memorandum de Înțelegere.

Republica Moldova a trecut printr-o perioadă economică dificilă din cauza suspendării sprijinului financiar internațional – urmare a bine-cunoscutei fraude bancare din 2014, condițiilor climatice dificile care au afectat producția agricolă, precum și urmare a limitării exporturilor către Rusia și Ucraina. Această situație a afectat negativ nivelul de trai al populației. În prezent, atât Fondul Monetar Internațional cât și Uniunea Europeană au primit garanții ferme din partea autorităților moldovene cu privire la asigurarea unei mai bune guvernări și supervizări bancare și financiare și și-au reluat sprijinul financiar pentru Republica Moldova. În paralel, aplicarea Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, parte a Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, s-a dovedit un succes și a compensat parțial scăderea exporturilor către alte zone. Acordarea asistenței financiare de către Uniunea Europeană se înscrie deci într-un cadru mai larg de măsuri ai căror beneficiari finali vor fi cetățenii Republicii Moldova”, a concluzionat europarlamentarul român.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.