Din Praga, Chemicke divadlo vine acasă la Max Blecher

de | 25/05/2017 | Cultură, Local

Proiectul praghez alternativ Chemicke divadlo (Teatrul chimic) soseşte în Roman cu spectacolul „Întâmplări în irealitatea imediată“, din condeiul autorului romașcan Max Blecher, ceea ce reprezintă o premieră pentru România. Înainte de a pune spectacolul în scenă, trupa din Cehia l-a studiat pe Max Blecher.

Întâmplările au luat naştere din experienţa tragică a autorului. Din cauza tuberculozei osoase, Blecher, considerat Franz Kafka al României, şi-a petrecut parte din sfârşitul scurtei sale vieţi între cei patru pereţi albi ai camerei de spital. Chiar în acest mediu are loc întâmplarea suprarealistă a pacienţilor şi medicilor – întâmplare plină de neînţelegeri reciprice.  Regizorul, Vojtěch Bárta, a completat punerea în scenă cu o întâmplare din copilăria lui Blecher, preluată din opera „Inimi cicatrizate“.

Spectacolul deschide, astfel, două aspecte ale destinului uman: aşteptarea maturităţii şi aşteptarea morţii.

Chemické divadlo a apărut în baza colaborării îndelungate dintre regizorul şi dramaturgul Vojtěch Bárta şi scenografa Jana Hauskrechtová, datorită cărora au apărut o serie de forme scenice imaginative, în care prototipurile întâlnite sunt, de exemplu Daniil Harms, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Karel Hynek Mácha, Jan Zábrana, Georg Trakl şi alţii. Chemické divadlo nu sublicitează prin abordarea pe care o adoptă şi, deşi este un proiect relativ nou, şi-a găsit în timpul scurtei sale existenţe, calea către spectatorii săi datorită implicării, inovaţiei şi poeticii.” – comunicat de presă Asociația Anima Intelligentia, organizator

Spectacolul are loc în oraşul Roman, duminică, 28 mai de la ora 18:00, la Casa Romașcană. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Partenerii Asociației Anima Intelligentia sunt Primăria Municipiului Roman, Casa Romașcană şi Centrul Ceh Bucureşti.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.