Hotărâre definitivă a ÎCCJ pentru Dorinel Ursărescu: un an de închisoare cu suspendare

de | 13/06/2017 | Justiție, Local

Fostul deputat și șef de partid Dorinel Ursărescu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casați și Justiție (ÎCCJ) la un an de închisoare cu suspendare. Fostul parlamentar romașcan fusese trimis în judecată de procurorii DNA în anul 2014, fiind acuzat că s-a folosit de poziția sa pentru a obține foloase materiale necuvenite.

Conform anchetatorilor,  în perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a iniţiat un grup infracţional organizat cu scopul de a săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat. Aceste fapte au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro).

Mecanismul viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor.
În activităţile desfăşurate, inculpatul Crăciun Marius a beneficiat de sprijinul şi bunăvoinţa unor persoane influente politic sau funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), sprijin concretizat în:
– numirea la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Neamţ, prin influenţa inculpatului Ursărescu Dorinel, a unei persoane agreate;
– desigilarea cisternelor de către angajaţii DJAOV Neamţ imediat după sosirea acestora şi asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenţa exercitată de inculpatul Grosu Valentin;
– obţinerea rapidă a autorizaţiei de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin și o altă persoană;
– consilierea şi oferirea de informaţii asupra acţiunilor autorităţilor vamale, asigurată atât de Grosu Valentin cât şi de inculpatul Andrei Răzvan;
– atitudinea pasivă a funcţionarilor vamali, inclusiv cei menţionaţi anterior, care, deşi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operaţiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora.
În schimbul acestei protecţii, asigurată pe diferite paliere, de către inculpații Ursărescu Dorinel, Grosu Valentin şi Andrei Răzvan, inculpatul Crăciun Marius a promis şi/sau a remis direct sau indirect sume de bani.
Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, pentru numirea, în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze. Pentru acest “serviciu”, inculpatul Ursărescu Dorinel a acceptat promisiunea formulată de Crăciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută
.”
comunicat de presă DNA

La capătul unui proces care a durat aproape trei  ani, Marius Crăciun a fost condamnat la patru ani de închisoare. Valentin Grosu a primit o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere executarea pedepsei de doi ani şi șase luni de închisoare pe durata unui termen de încercare de patru ani şi șase luni. Răzvan Andrei  a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de patru ani şi șase luni. Dorinel Ursărescu a rămas cu aceeași pedeapă ca la instanța de fond: un an de închisoare cu suspendare și termen de încercare de trei ani.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.