Munca la negru are efecte negative pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, inclusiv pentru bugetul de stat. Pentru a reduce acest fenomen, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ va desfăsura, în perioada 14 iunie – 31 august, o aţiune de informare şi conştientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată. Sunt vizate firme din mai multe sectoare de activitate.
Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie, prin distorsionarea mediului concurenţial. Astfel, angajatorii care utilizează muncă nedeclarată au mai puţine obligaţii financiare, aflându-se, prin urmare, în concurenţa neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin. Munca nedeclarată nu se poate manifesta decât cu implicarea celor două părţi, respectiv angajatorii şi persoanele care desfăşoară activitate, având la baza practici neloiale care diminuează simţul responsabilităţii necesar într-o societate în care o parte importantă a resurselor sunt destinate protecţiei sociale.
Grupul țintă este format din firmele care desfaşoară activitate în domeniile ce înregistrează o incidenţă crescută a muncii nedeclarate: construcţii, exploatarea şi industrializarea lemnului, alimentaţie publică, agricultură, industria textilă, micul comerţ, micii transportatori, panificaţie, industria alimentară şi prestările de servicii. Categoriile de persoane vulnerabile sunt persoane cu nivel de educaţie scăzut; persoane din zone izolate şi/sau defavorizate; tinerii şi copiii, pentru care consecinţele prestării unei activităţi în afara cadrului legal pot avea repercusiuni grave asupra dezvoltării fizice şi psihice ulterioare.
0 Comentarii