Rezistența la antibiotice ne duce, în mod încet, dar sigur, către o situație nedorită. Specialiștii în domeniu estimează că, peste cinci decenii, multe boli care acum se tratează cu antibiotice vor fi de nevindecat, dacă nu se schimbă ceva în modalitatea de administrare a tratamentelor. Un prim pas făcut de autoritățile naționale este identificarea numărului de cazuri în care apar infecțiile nosocomiale și tipul germenilor care le determină. Prin urmare, studiul în care este implicat Spitalul Municipal de urgență Roman (detalii, aici), referitor la infecțiile nosocomiale, nu are doar rolul de a afla o cifră cât mai corectă a numărului de cazuri care apar în unitățile spitalicești.
”Cei de la minister vor, probabil, să pună o bază corectă în ceea ce privește politica de utilizare a antibioticelor. Pentru că, la nivel național să știți, la toate conferințele noastre s-a pus mare accent pe antibiotico-rezistență și pe faptul că, în următorii 50 de ani s-ar putea să asistăm la un fenomen foarte important, adică rezistența la antibiotice a germenilor.”
dr. Oana Onu, director medical SMUR
Astfel, boli care acum sunt vindecabile ar putea provoca moartea, fiindcă organismul devine imun la antibiotice și acestea vor fi inutile. Soluția este fie descoperirea unor alte medicamente fie, mai simplu, apelarea la antibiotice doar în anumite situații.
”Ce se vrea prin acest studiu, acesta e un studiu inițial, probabil va fi urmat de studii mult mai complexe: stabilirea tipului de infecție, a germenilor, profilul bacteorologic al fiecărui spital. Pentru că Spitalul Roman are un anumit profil bacteriologic, cu anumiți germeni, care sunt frecvent implicați, să zicem, în nfecțiile acestea asociate actului medical, diferit de alt spital. Și atunci, tot o idee de început, să spunem, se încearcă profilaxia cu un antibiotic de rezervă înainte de o intervenție chirurgicală, un antibiotic care să fie lăsat de rezervă, care să nu fie implicat în tratamentul zilnic, uzual, al pacienților, deci să existe și acel antibiotic de urgență. Dar pînă să ajungem la etapa aia trebuie să vedem care este profilul bacteriologic al Spitalului nostru, care sunt germenii cel mai frecvent implicați, care sunt secțiile care sunt cele mai afectate. Repet, nu din vina personalului, nu din vina… pur și simplu pentru că e normal, dacă umblăm într-o plagă, dacă operăm într-o plagă, să avem și un grad de contaminare.”
dr. Oana Onu, director medical SMUR
0 Comentarii