Taxa pe gunoi, suspendată până în 2019

87

Taxa de mediu pentru gunoiul depozitat la groapa ecologică, de 80 de lei pentru fiecare tonă, a fost eliminată pentru o perioadă limitată de timp. Guvernul româniei a hotărât, printr-o ordonanță de urgență aprobată vineri, 30 iunie, ca această taxă de mediu să nu se mai plătească până la 1 ianuarie 2019, ceea ce înseamnă că și tariful perceput populației pentru colectarea gunoiului ar trebui să se modifice în consecință. Taxa de mediu s-a aplicat de la 1 ianuarie și a fost contestată de toți reprezentanții administrației locale și nu numai, mai mulți parlamentari nemțeni făcând interpelări pe această chestiune ministrului Mediului. Motivul principal a fost acela că tarfiul pentru colectarea deșeurilor s-ar scumpi prea mult, raportat la nivelul de trai al populației.

Tot din cauza taxei la gunoi, dar și a altor componente care au majorat tariful pentru romașcani, au avut loc, în luna mai, două ședințe aprinse între primar, reprezentant al Consiliului Județean, reprezentant al firmei de salubritate și președinții sau administratorii asociațiilor de proprietari din oraș. La acest moment, taxa de colectare a deșurilor romașcanilor este de 108,4 lei/mc fără TVA, adică 129 lei cu tot cu TVA. Suma include taxa de mediu, taxa de funcționare a depozitului de la Girov, taxa de transport până acolo, taxa de colectare și alte costuri. De fiecare dată, reprezentanții administrației locale și ai operatorului de salubritate au precizat că taxa de mediu este cea care a crescut cel mai mult prețul final al acestui serviciu. Consilierii locali romașcani ar trebui să se reunească cât mai rapid pentru a vota modificarea de tarif, adică diminuarea acestuia.

Nu putem să adoptăm o hotărâre a COnsiliului Local Roman până nu vom avea, mai întâi, o hotărâre de Consiliu Județean. Noi așteptăm cât mai repede acest document, mai ales că eu am făcut obiecții atunci când s-a majorat tariful din cauză că au fost costuri indirecte aplicate la valoarea de 80 de lei, lucru pe care îl consider incorect.”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Vezi mai mult