Un eurodeputat nemțean, ”ambasador” pentru Republica Moldova

33

Parlamentul European a votat joi, 4 iulie, ”raportul Moisă” pentru acordarea unui pachet de asistență macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova, dintre care 60 de milioane împrumut, 40 de milioane ajutor nerambursabil. Dacă toate condițiile atașate programului vor fi îndeplinite, banii vor fi transferați Republicii Moldova în trei tranșe, în 2017 și 2018. Plata fiecărei tranșe va fi condiționată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme, iar întreg programul depinde de respectarea a două pre-condiții: una legată de democrație și statul de drept, cealaltă de implementarea cu succes a unui acord, aflat deja în derulare, cu Fondul Monetar Internațional. Raportul Moisă se numește astfel pentru că reprezintă activitatea europarlamentarului din Neamț, Sorin Moisă.

Europarlamentarul nemțean Moisă a fost raportor pe acest dosar, adică a realizat proiectul și a determinat toți factorii implicați să voteze în favoarea sprijinirii Republicii Moldova. Asistența macro-financiară a fost solicitată de către Republica Moldova în contextul unei situații economice dificile, marcată de suspendarea sprijinului financiar internațional – urmare a bine-cunoscutei fraude bancare din 2014, de condiții climatice nefavorabile care au afectat producția agricolă, precum și de limitarea exporturilor către Rusia și Ucraina. Punerea în aplicare a Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, parte a Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, s-a dovedit un succes și a atenuat parțial efectele factorilor menționați mai sus. Uniunea Europeană este în prezent principalul partener comercial, absorbind în 2016 un procent de 63 % din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult