Oamenii de afaceri vor legi corecte și mai puține ajutoare sociale

de | 24/07/2017 | Economic, Local

Oamenii de afaceri din Roman se plâng că statul nu-i ajută în vegherea la respectarea cadrului legislativ de către toți cei care derulează afaceri în țara noastră. Antreprenorii locali și-au spus nemulțumirile în cadrul unei întâlniri organizate de Laurențiu Leoreanu, deputat PNL. Alte plângeri au vizat tinerii care termină un liceu, nu știu să facă nimic, dar vor salarii mari sau pleacă în străinătate și asistații social, care sunt buni de muncă dar refuză să aibă un serviciu pentru că statul le dă, lunar, un venit minim garantat.

Acum câteva luni atrâgeam atenția că mediul de afaceri din Roman este pe un trend descendent. Aș vrea să plec de la următorul lucru. Cei care lucrrează la buget să fie plătiți foarte bine, dar să exite criterii de competență, să fie profesioniști. Nu mi se pare normal că se vorbește de un an – doi de mărirea salariilor medicilor și profesorilor. Este foarte bine că se măresc, însă vrem să existe competență. Pe de altă parte, mediul privat a fost ciuca bătăilor. Mediul de afaceri românesc a fost decapitalizat, în ultimii doi ani, într-un mod drastic. Pe mine nu mă mai miră că nu sunt bani. Nu se poate face un buget pe taxe și impozite. Aâta timp cât nu sunt investiții, cât nu se muncește, nu putem avea pretenția că se trăiește bine. Cei care ne controlează pe moment poate se simt bine, dar ei își taie singuri craca de sub picioare pentru că le va veni și lor rândul, nu vor mai fi bani la buget pentru salarii. Noi închidem, trimitem oamenii acasă, ne apucăm să dăm cu var. Ei ce vor face? Și ce facem cu oamenii care nu muncesc? Nu mi se pare normal ca atunci când vii rupt de oboseală de la muncă, cei de lângă tine să bea, să se distreze și să mănânce până la trei – patru dimineața.”

Eugen Borș, administrator SC Conbas SRL

Patronii romașcani s-au plâns și că nu pot da salarii mari. Eu au zis că nu este vorba de rea-voință, ci de puterea financiar-economică a pieței.

intalnire oameni de afaceri 4215 Eugen Bors

Eugen Borș, administrator SC Conbas SRL

Nu putem oferi salarii la nivel european. Eu așa da și 3.000 de euro, dar nu am de unde, licitațiile se câștigă pe principiul prețul cel mai mic. Ora de muncă calificată în Germania pleacă de la 28 de euro, noi abia suntem la 2 euro, aici e diferența. Dacă bugetul României era, în 2016, de aproximativ 700 de miliarde euro, în Germania meșteșugarii, care sunt în proporție de 6% făceau în jur de 500 de miliarde de euro. Copiii care sunt needucați, nu au o meserie, nu au nimic și nu vor să muncească. Ei vor să plece în străinătate dar nu știu să facă nimic. Avem un sistem de învățământ depășit.”

Eugen Borș, administrator SC Conbas SRL

S-a vorbit și despre beneficiarii de lucrări care nu apelează la firme, cu e cazul construcțiilor care se fac în mediul rural.

La țară, oamenii care lucrează la negru sunt mai scumpi decât firmele private și nicio autoritate dințara asta nu trage de mânecă proprietarul să-l întrebe de ce nu lucrează cu firme autorizate ca să-și construiască locuința. Iar firmele private abia mai pot din cauza controalelor. Anul trecut, când lucram la ”Roman Vodă” și pica grinda, a venit ITM peste mine pentru că nu am vrut să dau șomaj unui om care nu merita șomaj. El m-a reclamat la ITM și trei săptămâni am făcut drumul Roman – Piatra. Eu am crezut că statul va avea grijă de mine pentru că am vrut să țin un om să muncească, aveam nevoie de el.”

Eugen Borș, administrator SC Conbas SRL

intalnire oameni de afaceri 4211Lucrurile sunt văzute diferit din altă industrie, dar diferența nu este foarte mare.

 

Cum poate un costum de damă adus din Polonia, din același material, să fie mai ieftin decât ceea ce produc eu aici? Eu mă gândesc că există un  trafic de frontieră și statul nu ne protejează. Eu știu locuri în Roman și în jur unde se produce, unde se încasează, dar nu au nimic de-a face legile românești. Și nimeni nu bate în ușa acelor firme. Am intrat într-un magazin și am văzut o bluză care costa mai puțin decât costa materialul din care era făcută. PE noi, cei care suntem corecți cu plata taxelor și a impozitelor, cine ne protejează?”

Toader Popa, Mega Fashion

Omul de afaceri George Biciușcă a cerut deputatului Leoreanu să inițieze modificarea legii venitului minim garantat.

Asistații social sunt și buni de muncă. Haideți să găsim o soluție să-i punem să muncească, să confirm că a făcut acel număr de ore pentru care primește ajutorul social, iar diferența până la un program normal, de opt ore pe zi, să o plătesc eu, angajator.”

George Biciușcă, Occidental Construct

Deputatul Laurențiu Leoreanu și-a notat doleanțele patronilor și le-a spus acestora că, din toamnă, PNL va iniția o propunere legislativă prin care asistații social să fie ajutați doar dacă vor să muncească.

Dacă  tu asistat social primești o ofertă de un loc de muncă conform abilităților tale și a pregătirii pe care o ai, atunci să ți se suspende dreptul de a primi ajutor social. Aceasta este inițiativa pe care noi o pregătim să fie depusă, este o măsură liberală. Acum, un asistat social poate primi acest tip de ajutor cu anii dacă nu vrea să se angajeze.”

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Ajutoarele sociale oferite nemțenilor în ultimii cinci ani se ridică la peste 81.000.000 lei. Cifrele sunt oferite de Ministerul Municii și au fost transmise deputatului Mugur Cozmanciuc, la o solicitare a acestuia. Cum a fost repartizată, pe ani, suma de 81.000.000 de lei, aflați de aici.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.