”Poeme trăite”, debutul literar al Elenei Foghel

de | 31/07/2017 | Cultură, Local

Muzeul de Artă din Roman a găzduit un debut literar aparte. Elena Foghel, mama cunoscutului om de televiziune Cristian Foghel (Neamțu), a lansat primul său volum de poezii – ”Poeme trăite”. Evenimentul a avut loc vineri după-amiază, iar Muzeul de Artă a devenit neîncăpător la ora anunțată, în ciuda ploii de afară.

Elena Foghel, cunoscută drept Lala de prieteni și cunoscuți, a scris, de-a lungul vieții, peste 1.000 de poezii, dar nu a reușit, până acum, să publice scrierile sale.

Autoarea este o distinsă debutantă în ale publicării unei cărți, o ființă foarte dragă sufletului meu. Pe doamna Elena, căreia, cu mult drag, cei apropiați îi spun Lala, o cunosc, împreună cu întrega familie, de când mă știu. Noi, membrii trupei de teatru Dan Alecsandrescu, îi suntem  alături la acest moment deosebit.”

Mariana Levărdă, prezentator eveniment

Elena Foghel

Noi ne cunoaștem bine, chiar foarte bine, toți cei care suntem aici. Eu sunt un produs al naturii și al sensibilății umane. Eu sunt un produs al valorilor morale dintr-o perioadă farte încărcată a istoriei, de refacere de după război. Sunt născută în toamna anului 1949, când toți și toate trecereau prin mari primeniri. Am trăit în frumosul trai moldovenesc. Am făcut liceul în Roman, cu oameni frumoși și de mare valoare intelectuală. Am predat și  eu, la rându-mi. Scriu de când mă știu; scriu de când mâna destinului mi-a smuls de lângă mine, prea devreme, singura mea soră.”

Elena Foghel, poetă

În tinerețe, Elena Foghel și-a propus ca, atunci când va scrie 1.000 de poezii, le va publica. A ajuns la 1.002 poezii și așa a apărut acest prim volum.

Ne aflăm într-o sală primitoare și mă gândeam că doamna Foghel ne adună aici să ne prezinte peisaje și portrete în cuvinte. Ea ne invită la o călătorie în timp, în amintirile dumneaei. Ne prezintă cele patru anotimpuri ale vieții; este o carte de confesiuni și mi-au plăcut foarte mult cuvintele alese pentru a ilustra aceste anotimpuri. Este o poezie foarte frumoasă din acest volum, <Iarna la Sihăstrie>, care ne spune că vine o vreme în viața fiecărui om în care trebuie să te preocupi de apropiere de sacru, de convorbire cu Dumnezeu.”

pr. Florin Țuscanu

Membrii trupei Dan Alecsandrescu au  recitat mai multe poezii, pe un fond muzical adecvat, iar la final, Elena Foghel a dat autografe celor prezenți. Autoarea pregătește și un volum de proză. Volumul ”Poeme trăite” a apărut la editura ”Contraste Culturale” din Giurgiu. Tehnoredactarea și grafica volumului sunt realizate de Cristian Foghel, fiul poetei.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.