Angajații din penitenciare încep proteste în toată țara

de | 01/08/2017 | Actualitate, Național, Social

Lucrătorii din penitenciarele din țară încep de marți, 1 august, protestul împotriva diminuării bugetului pentru Administrația Națională a Penitenciarelor. Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor au anunțat că angajații din acest sistem nu vor mai efectua ore suplimentare și nici nu vor efectua alte sarcini în afara celor din fișa postului; până acum, din cauza lipsei de personal, un angajat făcea mai mult decât sarcinile de serviciu din fișa postului.

Într-o primă etapă, începând cu 01 august 2017, angajații din penitenciare refuză să efectueze ore suplimentare și alte atribuții decât cele specifice funcțiilor ocupate. Cel mai probabil, așa cum s-a întâmplat dealtfel și anul trecut când un alt Guvern nu și-a respectat promisiunile, activitățile din penitenciare vor fi treptat blocate. La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări și fiecare angajat va acționa în justiție, în fața instanțelor naționale și internaționale de jurisdicție a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiții de muncă decente. Dacă autoritățile nu vor reacționa pozitiv, acțiunile de protest se vor muta la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ministerului Justiției și Guvernului României, până când aceste – comunicat Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

Sindicaliștii susțin că bugetul  Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost redus cu 127 de milioane de lei și că alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare; sunt aproape 8.000 de funcții vacante în sistemul penitenciar și se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare, un angajat din șase a părăsit sistemul penitenciar în ultimii doi ani, iar Guvernul a blocat angajările.

Revendircările reprezentanșilor Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare sunt următoarele:

  • Majorarea salariilor cu 15%.
  • Renunțarea la modificarea Legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată, inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale.
  • Deblocarea și finanțarea posturilor vacante din sistemul penitenciar.
  • Modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevazute (nu finanțate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000 conform standardelor de sistem aprobate și aplicate în anul 2016.
  • Reorganizarea urgentă a unitatilor din sistemul penitenciar avand prioritate unitățile care sunt în pericol să devină nefuncționale.
  • Asigurarea bugetului pentru salarii corelat cu concursurile în derulare, pentru întreg anul 2017.
  • Eliminarea diminării bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane lei, precum și repartizarea fondurilor cu prioritate pentru incadrarea de personal și îmbunătățirea condițiilor de muncă.
  • Identificarea de soluții pentru construirea urgentă de noi unități.
  • Diminuarea numarului de ore suplimentare (se acumulează peste 1 milion anual) cu încadrarea în termenele pentru compensarea cu timp liber prevăzute de Codul Muncii precum și acordarea concediilor conform planificărilor (unica preocupare a guvernului pare să fie în direcția diminuării pedepselor).
  • Imbunătățirea condițiilor de muncă și măsuri de protecție a personalului contra agresiunilor.
  • Modificarea statutului special al funcționarilor publici din sistemul penitenciar; schimbarea denumirii în poliție penitenciară.
  • Modificarea Legii nr 153/2017 privitor la sporul pentru munca prestată în zile de repaus săptămânal și sarbatori legale, în sensul redenumirii dreptului ca majorare, în caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.