Pasionații de goblen au, de câteva săptămâni, un loc în Roman de unde pot alege kitul potrivit pentru a-l lucra sau de unde pot cumpăra un goblen gata cusut și înrămat. Acest loc se numește Sara Good Art și se află în complexul dintre magazinul Central și sediul Poliției municipiului Roman, deasupra Time Out. Magazinul nu oferă doar goblenuri, ci și alte obiecte precum bijuterii handmade, dar și servicii de înrămări la comandă. Cel care a deschis acest magazin a ales Romanul, considerând orașul nostru un punct de reper.
”Din punct de vedere al numărului de locuitori Romanul este un oraș mic, dar din punct de vedere al culturii este cu mult mai sus față de alte orașe din Moldova. După părerea mea, este un punct de atracție din punct de vedere cultural. Este primul nostru proiect care a ieșit în afara orașului Bacău și sperăm să fie de succes. Eu cred că va fi o reușită. La Roman, pasionații de goblenuri pot găsi kituri adaptate mai multor nivele de complexitate sau pot cumpăra goblenuri gata lucrate și înrămate. Am creat un curent nou, facem goblenurile în trei variante: o imagine o facem pentru începători, pentru intermediari și pentru cei care sunt profesioniști, pornind de la 15 culori și ajungând la 100 și ceva de culori. Am adus goblenul la rang de artă. Noi nu-l numim goblen, ci pictură cu acul. Avem modele la care nu-ți dai seama care este pictura și care este goblenul. Un profesionist lucrează cinci-șase luni la un goblen, însă depinde de dimensiuni, pe un centimetru pătrat putând fi și 100 de culori diferite. Dar ies superb. Am avut și expoziție de goblenuri. Acum vindem kiturile noastre și preluăm alte kituri care au ajus la nivelul nostru. Aici, în magazin, avem și rame; sunt doar din lemn, aduse din Polonia și avem garanție 60 de ani la ele. Producătorul dă o garanție de 50 de ani și noi oferim o garanție suplimentară, de zece ani. Toate au certificate de calitate și de conformitate. Puțină lume știe că în perioada intrbelică, în România, la Facultatea de Arte exista o secție dedicată artei înrămării. O ramă bună și aleasă cu atenție ridică valoarea unui tablou și de șapte ori.”
Cristian Godea, manager Sara Good Art
Cristian Godea a terminat inginerie și gândirea ordonată l-a ajutat să facă un plan de afaceri viabil. Dar a ales arta pentru că vine dintr-o familie de artiști, cu tatăl și cu fratele pictori. În Bacău, acolo unde a început totul, acum există o galerie care vine cu noutăți la fiecare două săptămâni și un atelier.
”La Bacău avem o galerie și țelul nostru este să promovăm tinerii artiști. Sunt mulți artiști în Bacău, pictori și sculptori de diferite vârste, care nu reușesc să se promoveze. Înainte făceam expoziții o dată la două luni, acum facem câte o expoziție la fiecare două săptămâni. Și, astfel, am reușit să promovăm mulți artiști; am avut tineri pe care i-am promovat și pe partea de muzică, iar apoi, datorită recomandărilor, au ajuns la Vocea României. Ne bucură foarte mult fiecare succes fiindcă noi vrem să ridicăm tinerele talente și să punem o pată de culoare pe cultura din România. Am început în 2014 cu un site pe care vindeam kiturile de goblen pe care le produceam. În 2015, la invitația Ambasadei României în Grecia am participat la un festival internațional pe partea de cultură și de artă. Și, apoi, ne-am dezvoltat: pe partea de rame, atelier de cultură, atelier de tâmplărie. În august 2015 a apărut și magazinul fizic în Bacău, iar în aprilie 2016 s-a deschis galeria. Prima expoziție s-a făcut cu șase persoane, iar la cea mai recentă au venit 120 de persoane; de-a lungul timpului am avut invitați de marcă iar oamenii au învățat ca vinerea să vină la Sara Good Art.”
Cristian Godea, manager Sara Good Art
Având în derulare mai multe proiecte, Sara Good Art nu face parte din proiectul Capitala Europeană a Tineretului. Motivul: lipsa de timp. Galeria are programări până în aprilie 2018, la care se adaugă serate muzicale, ateliere de creație pentru copii și un plan pentru deschidera unei școli de pictură și de sculptură. La un moment dat, proiectul pentru tineri va ajunge și la Roman.
”Dorința noastră cea mai mare este să promovăm copiii. În Bacău avem un proiect pe care îl vom începe în curând prin care vrem să realizăm o campanie de conștientizare a artei. Vom discuta cu copiii, dar și cu părinții. Lucrăm la chestionar și avem deja șapte – opt luni de când facem acest lucru. Lucrăm cu doi psihologi, vrem să aflăm nivelul copiilor și să-I canalizăm. Fiindcă la noi în țară părinții vor ca ai lor copii să fie avocați, ingineri, IT-iști și nu conștientizează că sunt artiști care trăiesc din munca lor.”
Cristian Godea, manager Sara Good Art
Cristian Godea estimează că doar unul din trei românie apreciază arta. În cei aproximativ 30% iubitori de artă sunt incluși și snobii, cei care cumpărăr doar pentru că așa e trendul. El vrea să schimbe acest procent și să crească numărul celor care conștientizează că și hrana pentru suflet este importantă. Primii pași i-a făcut prin Sara Good Art, iar venirea la Roman a fost îndelung așteptată pentru că orașul mușatin nu se dezice de moștenirea culturală seculară.
* acest articol este un advertorial
0 Comentarii