Despre comunicarea eficientă cu cei din jur

de | 04/09/2017 | Actualitate, Local, Social

Comunicarea nu este despre noi și, pentru a evolua, nu avem nevoie de echilibru, ci de un dezechilibru. Cu aceste două afirmații și-a început prezentarea specialistul în comunicare Adriana Robu. Aceasta a răspuns invitației Cătălinei Popescu și a fost prezentă, în calitate de speaker, la cea de-a doua întâlnire din cadrul seriei „Femeia, între putere și feminitate”, întâlnire ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Adriana Robu a explicat că un bun comunicator este atent la cei care îl ascultă și că doar o persoană dispusă a ieși din zona de confort poate evolua, inclusiv pe planul comunicării. Persoanele prezente la eveniment (într-un număr mult mai mare decât se aștepta organizatoarea) au mai aflat că limbajul verbal reprezintă doar 7% din comunicarea cu o altă persoană, 55% fiind limbaj nonverbal (gesturi, poziția corpului, etc), iar 38% fiind limbaj paraverbal (caracteristicile și calitățile vocii).

Femeia intre putere si feminitate 8529

Adriana Robu (stânga) și Cătălina Ilie Popescu

Alte informații utile pe care le-au primit cei prezenți se referă la vorbitul în public; mai exact, la poziția corpului: umerii trebuie să fie drepți, gesturile să fie unele de deschidere dar nu exagerate, iar mâinile, atunci când nu gesticulăm, să fie ținute în zona ombilicului, fiindcă aceea este consideratăp o poziție neutră. De asemenea, este important ca, atunci când avem în față mai mulți ascultători, să ne fixăm câteva repere, în diferită părți ale sălii și să ne plimbăm privirea către toți. Mișcarea este, de asemenea indicată, dar nu foarte mult, pentru a nu-i ameți, la propriu pe ascultători.

Evident, toate aceste sfaturi pot salva un vorbitor care are emoții, dar nu pot face minuni dacă discursul nu este pregătit dinainte și temele abordate nu se pliază pe dorințele sau nu au legătură cu preocupările ascultătorilor.

Evenimentele din seria „Femeia, între putere și feminitate” continuă pe 14 septembrie, Mădălina Târzilă va vorbi despre „Ritualul de îngrijire pentru o stare de bine”, adică despre îngrijirea corporală.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.