Romanul va avea un nou cetățean de onoare

de | 15/09/2017 | Cultură, Local

Municipiul Roman va avea un nou cetățean de onoare până în 2020. Anunțul a fost făcut de primarul Lucian Micu, la evenimentul de dezvelire a plăcii comemorative de pe casa General Iliescu, casă în care a copilărit Constantin C. Iliescu, părintele școlii de cardiologie românești și cel care a înființat Asistența Cardiacilor (ASCAR), a doua instituție de acest tip din lume.

Constantin C Iliescu

prof. dr. Constantin C. Iliescu

Titlul de cetățean de onoare va fi cordat, post mortem, prof. dr. Constantin C. Iliescu, iar casa în care acesta s-a născut și a copilărit (și care acum este grădiniță cu program normal, în subordinea Școlii Vasile Alecsandri), va fi renovată de autorități până în anul 2020, așa după cum a promis Lucian Micu.

dezvelire placa comemorativa casa Constantin C Iliescu 0515

Dezvelirea plăcii comemorative în onoarea lui C.C. Iliescu, de pe casa în care a copilărit a avut loc joi, 14 septembrie, în prezența unor nume precum Constantin Bălăceanu-Stolnici, Andrei Dimitriu – directorul Filarmonicii București, Florentina Ursu – medic primar cardiolog, membru al Academiei de Științe Medicale, Carmen Ginghină și Eduard Apetrei – profesori universitari, medici primari cardiologi și elevi ai lui C.C. Iliescu, dar și Cristina Parotă – nepoata lui C.C. Iliescu.

dezvelire placa comemorativa casa Constantin C Iliescu 0451

Constantin Bălăceanu-Stolnici (n. 6 iulie 1923, București), medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România

Cei prezenți au evocat personalitatea renumitului doctor și au vorbit despre importanța unui asemenea moment. Doctorul romașcan Gabriel Arvătescu a vorbit despre numele mari care au plecat din Roman și a explicat că orașul mușatin a fost, timp îndelungat, al doilea centru cultural al Moldovei, după Iași.

dezvelire placa comemorativa casa Constantin C Iliescu 0525

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.