Două tinere de la Complexul „Familia mea” lipsesc de o lună. Ce spune DGASPC Neamț

de | 15/09/2017 | Local, Social

Cazul adolescentei care s-a înecat în Bistrița s-ar putea repeta. Tânăra Amalya Melek era în plasament la Complexul Ion Creangă din Piatra-Neamț și a dispărut în prima zi de școală. A doua zi a fost scoasă din Bistrița de pompieri, transportată la spital, dar eforturile medicilor de a o salva au fost în zadar.

Pentru că acest caz a fost intens dezbătut, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț au organizat joi, 14 septembrie, o conferință de presă în care au explicat de ce nu au putut preveni această tragedie. Conducerea DGASPC Neamț a spus că acei copii din centrele de plasament nu sunt „închiși, ei sunt ca toți ceilalți copii, merg la școală singuri, vin de la școală singuri, ies în oraș”.

Un alt motiv pentru care plecările nu pot fi prevenite ar fi faptul că tinerii pleacă la școală, dar nu mai revin acasă.

Două fete sunt plecate de la complexul Familia mea din Roman, alte două sunt plecate de la complexul Ion Creangă din Piatra-Neamț. Au vârste între 15 și 17 ani. În Piatra-Neamț, una dintre fete lipsește de pe data de 15 august. Cele din Roman lipsesc de o lună de zile. Fata de 15 ani din Roman pleacă, vine, pleacă iar, vine câteva ore în centru. Toate plecările sunt semnalate la Poliție. Atunci când un copil pleacă și nu revine, prima dată discutăm cu cei din  grupă, cu prieteni, cunoștințe, cu cei apropiați. Și dăm Poliției toate amănuntele pe care le știm.”

Cristina Păvăluță, director DGASPC Neamț

Niciuna dintre aceste dispariții nu a fost făcută publică, așa cum se întâmplă, de obicei, în cazul dispariției unei persoane.

Mediatizarea o facem în interesul copilului. Acești copii sunt marginalizați și li se spune că sunt de la casa de copii. Și acum sunt clase segregate, clase cu copii doar de la casa de copii, pe principiul că, dacă sunt din casă, sunt altfel. Aceasta este realitatea și de aceea am evitat mediatizarea, deși ne-am gândit de multe ori la această variantă.

Eugen Simion, specialist DGASPC Neamț

În luna martie, o tânără de 17 de ani de la centrul din Roman a fost reținută de DIICOT pentru că era parte a unei rețele de prostituție, în caz în care au fost implicate mai multe persoane din cadrul DGASPC Neamț. Atunci, coducerea instituției a acuzat Poliția și DIICOT de lipsă de colaborare și de faptul că a aflat din presă despre rețineri și audieri ale unor minore.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.