Cum vede PNL debirocratizarea în relația cetățean – stat

de | 27/09/2017 | Administrație, Fără categorie, Național, Politică

Birocrația a rămas una din marile probleme pe care le întâmpină cetățenii în relația cu statul. O încercare de debirocratizare a aparținut guvernului Cioloș, prin celebra comisie de tăiat hârtii; inițiativa a dus la câteva rezultate, dar schimbarea guvernării a dus și la schimbarea priorităților.

Acum, reprezentanții PNL vor să legifereze debirocratizarea. În proiectul de lege semnat și de parlamentarul nemțean Mugur Cozmanciuc se precizează că este interzis funcționarilor publici să ceară acele date sau informații deja existente în  sistemul public.

O idee foarte bună, venită și către mine din partea unor oameni implicați în activitatea publică și societatea civilă a fost prezentată de către colegul Florin Cîțu în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL. O propunere legislativă care are menirea de a simplifica sistemul public și de a reduce birocrația. Legea cu articol unic, cu scopul de a debirocratiza instituțiile statului și de a simplifica relația dintre cetățean și stat, sper să ajungă în forma finală cât mai repede și să găsească o susținere largă. Împreună cu domnul Cîțu vom lucra ca proiectul de lege prin care se va interzice instituțiilor publice să solicite informatii de la persoanele fizice sau juridice dacă acea informație există deja la una dintre instituțiile publice. Ca liberali vrem să contibuim la îmbunătățirea activității instituțiilor care trebuie să vină în ajutorul vostru, al nostru, atunci când trebuie să rezolvăm niște probleme în timp util, nu să ne plimbăm cu dosare cu șină de la un ghișeu la altul.”

Mugur Cozmanciuc, deputat PNL, președinte PNL Neamț

Proiectul de lege se află în lucru dar, conform celei mai recente variante, funcționarul care va cere aceste informații va comite o abatere disciplinară. Acest proiect poate fi susținut printr-o semnătură, pe site-ul oficial al Partidului Național Liberal.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.