Curățenie de toamnă cu pagube

de | 03/10/2017 | Actualitate, Rural

Curățenia de toamnă, pe care o fac mulți din nemțenii care locuiesc în mediul rural, produce și pagube. S-a întâmplat luni după-amiază, după ora 14.00, atunci când dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 122 despre producerea unui incendiu la o mirişte în satul Băluşeşti, comuna Icuşeşti.

Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat unsprezece pompieri militari cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman. În urma evenimentului au ars în jur de două tone de coceni, aproximativ 2.000 de metri pătrați de mirişte de grâu şi 50 de metri pătrați dintr-un lan de porumb. Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

 Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor mai multe măsuri de prevenire:
• utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
• asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.