Romanul, model european în eficiență energetică

35

Romanul este model european în energie durabilă și eficiență energetică, datorită proiectelor pe care le-a implementat în ultimii ani. Concluzia vine ca urmare a faptului că, în cadrul proiectului european Empowering, la care participă șase regiuni din diferite țări, din toată Regiunea Nord-Est a fost ales ca model de bune practici doar municipiul Roman.

Delegații europeni care au venit la Roman miercuri, 4 octombrie, au venit din regiunile Marche (Italua), Istria (Croația), Macedonia Centrala și Atena (Grecia), Ungaria de Nord (Ungaria), Andaluzia (Spania) și Suedia. Delegația europeană  a mers la microhidrocentrală, dar și la alte obiective din oraș, precum Biblioteca Municipală, corpul B al CNRV, Spitalul Roman, Bazinul de înot, Sala Sporturilor.

Vizita pe care am organizat-o azi face parte din programul internațional Empowring, finanațat prin programul Orizont 2020, al Comisiei Europene. Proiectul este unul de cooperare transnațională în domeniul energiei durabile. Scopul proiectului este acela de a consolida competențele autorităților locale din regiunile partenere pentru a elabora planuri de acțiune și strategii în domeniul energiei durabile. Regiunile partenere sunt din Spania, Italia, Croația, Ungaria, Grecia și doi parteneri tehnici din Grecia și Suedia. Partenerii de proiect sunt prezenți la Roman pentru a vedea cum au fost implementate și care sunt rezultatele proiectelor pe care Primăria de aici le-a implementat în domeniul energiei durabile și a eficienței energetice. Romanul a fost ales de consorțiul transnațional, după o prezentare a mai multor proiecte din Regiunea Nord-Est, Romanul fiind ales ca promotor de bună practică. A fost interesant că aici se asigură iluminatul public din activitatea microhidrocentralei.”

Ramona Tănasă, șef birou cooperare externă Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

Vizita delegației s-a terminat la Primăria Roman, acolo unde primarul Lucian Micu le-a făcut invitaților o prezentare succintă a orașului. În plus, atât primarul, cât și viceprimarul Roxana Iorga, directorul tehnic Felician Ioniță, dar și alți angajați ai Primăriei au dialogat cu invitații și au răspuns întrebărilor acestora legate de modul în care au aplicat pentru proiecte, despre provocările pe care le-au întâlnit, dar și cum Romanul a reușit să fie primul oraș din România cu licență de producere a energiei electrice.

La aceste evenimente a participat și Dimitrios Sofianopoulos, Ofițer de Politică în cadrul DG Energy (direcția generală a energiei din cadrul Comisiei Europene).

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Vezi mai mult