De mai bine de o lună, pompierii romașcani (și nu doar ei ci și reprezentanții altor instituții din domeniul situațiilor de urgență) așteaptă semnalul unui exercițiu de amploare care să arate nivelul de pregătire al autorităților din județ în caz de situații de urgență ca urmare a unui cutremur.
Pentru că exercițiul ar fi trebuit să aibă loc la Roman, pe 12 octombrie, tocmai pentru buna desfășurare a activității, autoritățile locale romașcane au alocat 28.670 de lei, bani cu care să se cumpere mai multe obiecte, precum lanterne, aeroterme, cabluri, prelungitoare, proiectoare, un motor, un alternator, un electropalan. Dar și bunuri perisabile, cum ar fi sticle cu apă și sandwich-uri.
„La nivel național a fost elaborată o Concepție națională de răspuns post seism reprezentând documentul strategic care asigura concretizarea cerințelor referitoare la consolidarea, dezvoltarea și integrarea capacităților operaționale, a cunosțintelor colective, capabilităților și resurselor autorităților, instituțiilor și organizațiilor care compun Sistemul Național pentru Managementul Situațiilor de Urgență la nivel national, judetean și local. Astfel la nivelul județului Neamț, la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, vor fi organizate și amplasate în municipiul Roman, în conformitate cu ipotezele de lucru din Concepția națională de răspuns post seism o Bază de Operații și o Tabară de Sinistrați. Rolul organizarii bazelor de operații și a taberelor de sinistrați este acela de a asigura o locație apropiată de locul evenimentului pentru toate echipele de intervenție și care să permită acestora condiții de odihnă, masă, realizarea legaturilor de comunicații, rezervă de echipamente și resurse de intervenție, precum și reparația acestora, iar pentru sinistrați asigurarea condițiilor minime necesare pentru continuarea vieții până la restabilirea stării de normalitate.” – expunere de motive a hotărârii de Consiliu Local prin care s-au aprobat fondurile pentru exercițiu
În curtea fostului Liceu nr. 1 au fost amenajate mai multe corturi, iar autospecialele de intervenție ale pompierilor așteaptă, aliniate în curte, semnalul de alarmă. Doar că alarma de exercițiu nu mai sună, iar cei implicați direct nu pot decât să aștepte noi ordine. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț nu au comentat situația; cumva, de înțeles, având în vedere sistemul militarizat. Doar că șefii de la București, deși au executat lunile trecute mai multe exerciții similare în alte județe, par să fi uitat de județul Neamț. Nu că ar fi pentru prima dată.
0 Comentarii