15 ani de probațiune în Neamț: 10 consilieri au în grijă 1.700 de condamnați

de | 13/12/2017 | Județean, Justiție

Serviciul de Probațiunea Neamț a împlinit miercuri, 13 decembrie, 15 ani de activitate. În timp ce Anglia sărbătorea 100 de ani de experiență în domeniu, în România primii pași în acest domeniu se făceau în anul 1998, iar în Neamț, Serviciul de Probațiune se înființa în anul 2002, ca instituție subordonată Ministerului Justiției.

Echipa era formată la acea dată din cinci consilieri de probațiune; sistemul de probațiune contribuie la înfăptuirea actului de justiție prin monitorizarea infractorilor care nu au primit pedepse privative de libertate, în scopul reabilitării sociale a acestora.

În prezent, activitatea este susținută de zece consilieri de probațiune. Din anul 2002 și până în prezent, a crescut și numărul de persoane pentru care instanțele au dispus pedepse neprivative de libertate, astfel încât, în prezent, sunt peste 1.700 persoane în supravegherea serviciului, iar pentru 445 dintre acestea, doar în acest an, consilierii de probațiune au emis decizii pentru prestarea de muncă în folosul comunității sau pentru a fi înscriși la cursuri de calificare sau de pregătire școlară.

Activitatea de probațiune nu și-ar atinge scopul fără o bună colaborare cu primăriile din județ, unitățile școlare, agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamţ etc. Este un volum mare de activitate și realizarea sarcinilor nu ar fi fost posibilă fără o implicare intensă a consilierilor de probațiune care, pentru îndeplinirea atribuțiilor, au fost nevoiți să lucreze suplimentar și să realizeze sacrificii personale. Ca șef al Serviciului de Probațiune Neamț, cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate, mulțumesc colegilor pentru profesionalism, implicare și dăruire în desfășurarea activităților, dar și colaboratorilor din comunitate, care au înțeles că doar împreună putem crește gradul de siguranță publică!

Ana Camelia Găină-Romila, șef Serviciul de Probațiune Neamț

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.