Indemnizații mai mari pentru persoanele cu dizabilități

de | 17/01/2018 | Economic, Județean, Social, Util

Valoarea sprijinului financiar pentru persoanele cu dizabilități a crescut de la 1 ianuarie, ca urmare a faptului că actualizarea cuantumului drepturilor acordate făcându-se prin raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR), anterior aceste drepturi fiind raportate la Indicele Prețului de Comsum (IPC).

Prin urmare, începând cu luna februarie, atunci când se efectuează plățile pentru luna anterioară, persoanele cu dizabilități vor primi indemnizații mai mari.

Valoarea prestațiilor sociale cuvenite persoanelor cu dizabilități este următoarea:

  • pentru persoanele adulte cu handicap grav – de la 340 lei la 450 lei;
  • pentru persoanele adulte cu handicap accentuat – de la 272 lei la 350 lei;
  • pentru persoanele adulte cu handicap mediu – de la 39 lei la 50 lei.

Valoarea prestațiilor sociale pentru copiii cu dizabilități este următoarea:

  • pentru gradul grav – de la 106 lei la 250 lei;
  • pentru gradul accentuat – de la 79 de lei la 150;
  • pentru gradul mediu de la 39 de lei la 50 lei.

Tot de la 1 ianuarie, indemnizațiile de însoțitori pentru persoanele cu handicap grav se majorează de la 1.065 lei la 1.163 lei, au precizat reprezentanții Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.

  • Aceștia au oferit și exemple:
    O persoană adultă cu handicap grav cu însoțitor are dreptul la următoarele prestații lunare: 1.163 lei (indemnizația de însoțitor plătită de primăria de domiciliu și 450 de lei prestația plătită de DGASPC Neamț) – total 1.613 lei.
  • Un copil cu handicap grav cu însoțitor va beneficia de următoarele prestații: 1.163 lei indemnizația de însoțitor plătită de primăria de domiciliu, 250 lei prestații sociale achitate de DGASPC și 200 de lei, alocația pentru copilul cu handicap plătită de AJPIS Neamț – total 1.613 lei.

La 31 decembrie 2017 în evidențele DGASPC Neamț erau 19.488 de persoane cu handicap, adulți și copii. DGASPC Neamț a achitat, în 2017, prestații  și a decontat bilete de călătorie auto și CFR, rate credite subvenționate cuvenite persoanelor cu dizabilități – adulți și copii – în valoare totală de 76,74 milioane de lei, adică aproximativ 17 milioane de euro.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.