Gerul nu i-a speriat pe romașcani: horă mare la Stejarul Unirii

de | 24/01/2018 | Actualitate, Local

Frigul pătrunzător nu i-a ținut miercuri, 24 ianuarie, pe toți romașcanii în casă. Unii au venit la Stejarul Unirii, la tradiționala horă ce reamintește de Unirea Principatelor Române.

După imnul țării, reprezentanții administrației locale și centrale au luat cuvîntul.

Sarbatorire Mica Unire la Stejarul Unirii DSC 8521

Într-o lume care pare să devină din ce în ce mai dezbinată, mă bucur să fiu din nou împreună. Dar cel mai tare mă bucură ca ănoi, romașcanii, suntem mereu uniți. Nu trebuie să uităm niciodată ceea ce înaintașii noștri au realizat: Unirea. Mica Unire este tot o dorință uriașă a românilor de a fi împreună în fața tuturor de a avea propria țară.

Lucian Micu, primarul municipiului  Roman

Senatorul Manoliu a aminit despre unirea din 1859, dar și de anul Centenarului.

Sarbatorire Mica Unire la Stejarul Unirii DSC 8528

Hora Unirii înseamnă speranță, înseamnă trecut, dar și viitor. Mica Unire este ziua în care patrioți, iubitori de țară și-au dat mâna și au prefigurat viitorul stat în care trăim astăzi: România. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a însemnat primul semnal al statului unitar român.

Dan Manoliu, senator PSD

Deputatul Iulian Bulai a menționat că  azi se sărbătorește o valoare – libertatea.

Sarbatorire Mica Unire la Stejarul Unirii DSC 8538

Acum 159 de ani, la Mica Unire, moldovenii au renunțat la orgoliul lor și au acceptat capitala tarii la București. Acum 100 de ani, la Marea Unire, a fost format statul unitar român, România de astăzi. Acum 10 ani, România a devenit parte a Uniunii Europene, pentru a conta mai mult in lume. Trebuie să ducem munca înaintașilor noștri mai departe.

Iulian Bulai, deputat USR

Fostul primar al orașului aadus în atenție latura spirituală a Unirii și necesesitatea unei continuări pratice.

Sarbatorire Mica Unire la Stejarul Unirii Laurentiu Leoreanu DSC 8563

Mica Unire reprezintă piatra unghiulară pe care s-a clădit statul român. Pentru că românii au fost uniți din toate timpurile: în limbă, în obiceiuri, în tradiții. Noi, generația actuală, ar trebui să înfăptuim o a doua unire. Unirea dincolo de partea administrativă, unirea prin infrastructură.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Următoarele minute ale activității de la Stejarul Unirii au aparținut elevilor de la Școala „Calistrat Hogaș” (coordonați de Daniela Bădărău și Alina Neagu) și de la Școala „Alexandru Ioan Cuza” (coordonați de Paula Maftei). Copiii au prezentat o scenetă dedicată acestei zile, respectiv cântece și poezii patriotice. La final, toți participanții s-au prins în hora Unirii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.