Dezbatere buget 2018: Asociațiile nonprofit vor dinamiza viața orașului și în 2018

de | 06/02/2018 | Administrație, Local

Dezbaterea pe buget de la Primăria Roman a avut loc marți, 6 februarie, și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale (ONG). Au fost mai bine de 20 de persoane prezente la întâlnire, iar multe dintre acestea au venit cu idei de activități culturale sau sociale.

Asociația Valor, reprezentată de Loredana Neagu, a „donat” două idei, fiindcă sediul social al acestei ONG nu se află pe raza municipiului Roman. Unul dintre proiecte ar fi o vânătoare de surprize dulci (ouă de ciocolată) în parcul din fața Primăriei, cu ocazia sărbătorilor pascale. Un alt proiect ar fi o „memorie a caselor” din Roman; ideea a venit ca urmare a unor postări pe rețele sociale, în care romașcanii au arătat că apreciază istoria orașului.

dezbatere buget ONG uri Loredana Neagu Valor DSC 9502

Loredana Neagu – asociația Valor

Cred că, dacă s-ar face o serie de fotografii ale caselor vechi reabilitate sau nu, iar aceste fotografii ar fi expuse în locuri în care circulă mulți cetățeni, ar fi de mare impact. Dacă cineva dorește să se implice, noi putem să îi ajutăm în implementarea proiectului.”

Loredana Neagu, președinte Asociația Valor

Reprezentanta Asociației Iubire, Speranță, Ajutor a cerut sprijin pentru ca micuții pe care voluntarii îi vizitează săptămânal să poată ieși în oraș. Pentru unii este nevoie de un mijloc de transport, fiindcă sunt persoane cu probleme locomotorii, dar toți primesc ceva dulce, fiind un buget de câțiva lei pentru fiecare copil.

People to People a transmis faptul că proiectul privind olimpiada sporturilor a fost deja scris. Activitatea se va desfășura, cel mai probabil, de zilele orașului, în luna mai.

Ioan Isciuc, reprezentantul clubului de tenis Sense Roman, s-a plâns că efortul financiar pentru plata impozitului pe terenurile de tenis este foarte mare, fiind de 18.000 de lei/an.

dezbatere buget ONG uri Ioan Isciuc clubul Sense Roman DSC 9510

Ioan Isciuc – clubul Sense Roman

„Nu putem rezista cu aceste taxe. Pe aceste terenuri, anul trecut au participat 759 de sportivi din țară. Ca să rezistăm, ca organizatori de turnee, trebuie să fim ajutați. E o investiție de peste 300.000 de euro care s-a făcut, deci una semnificativă. O competiție sportivă costă cam 3.000 de lei ca să fie organizată. În 2017 au fost organizate 13 turnee, din care cinci  turnee au fost trecute în calendarul Federației Române de Tenis. Sunt oameni din toată țara care ne apreciază și care vin cu drag la Roman. Ar fi păcat să nu putem rezista, mai ales că în zonă nu sunt alte terenuri similare, omologate de Federația Internațională de Tenis.”

Ioan Isciuc, clubul Sense Roman

Primarul Lucian Micu a cerut un proiect pentru a sprijini clubul de tenis în organizarea activităților competiționale, dar nu a oferit nicio soluție pentru impozitul pe teren.

dezbatere buget ONG uri Emanuel Nazaretian Uniunea Armenilor DSC 9514

Emanuel Nazaretian – Uniunea Armenilor

Emanuel Nazaretian, reprezentantul Uniunii Armenilor, a spus că la Roman va avea loc Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu”, între 18 și 20 mai. Evenimentul cultural va fi unul de anvergură, cu simpozioane, conferințe, un concurs de aforisme, proiecția filumului „Adela” și un concert. Din juriu vor face parte experți, iar unul dintre invitații de marcă ai evenimentului va fi președintele Academiei Române.

dezbatere buget ONG uri Alina Donosa Anima Intelligentia DSC 9516

Alina Donosă – Anima Intelligentia

Anima Intelligentia a anunțat că a doua ediție a BlecherFest se va desfășura în perioada 25 – 27 mai. Camelia Duca a cerut sprijin de 25.000 de lei pentru organizarea celei de-a patra ediții a Festivalului de Teatru Dan Alecsandrescu, dar primarul i-a spus că suma maximă care se va acorda unui proiect al unei ONG va fi de 10.000 lei, cu condiția cofinanțării cu cel puțin 10%.

dezbatere buget ONG uri pr Lucian Bobarnac Fundatia Pacea DSC 9517

pr. Lucian Bobârnac – Fundația Pacea

Părintele Lucian Bobârnac, de la Fundația Pacea, a venit cu ideea unor activități recreative pentru tinerii rromi, astfel încât aceștia să se simtă integrați în societate.

Un alt eveniment care a fost anunțat la această întâlnire a fost KultFest, care va avea loc în luna august. Organizatorii doresc să aducă din nou caravana Tiff la Roman.

Reprezentanții Asociației DoMiDance au cerut un spațiu pentru desfășurarea activităților (un sediu a cerut și reprezentanta UN Youth) și o sală adecvată pentru desfășurarea unui festival național de muzică.

Primarul nu a putut oferi o soluție pentru niciuna dintre cele două solicitări. Sala de festivități a Primăriei, la care se fac lucrări de modernizare, va fi gata la mijlocul lui martie, dar are mai puțin de 300 de locuri. Acolo se vor desfășura u festival-concurs și Festivalul de teatru Gong. De asemenea, este posibil ca Festivalul de Teatru Dan Alecsandrescu să aibă loc tot acolo, deși Camelia Duca a pus problema unor facilități care nu există în acel loc.

dezbatere buget ONG uri Elena Damian Asociatia Copiilor cu Handicap Fizic Locomotor DSC 9503

Elena Damian – Asociația Copiilor cu Handicap Fizic Locomotor

Elena Damian, președintele Asociație Copiilor cu Handicap Fizic Locomotor, a zis că intenționează să înființeze un atelier protejat, pentru a da șansa la un loc de muncă tinerilor cu probleme. Acest atelier este posibil să prindă contur în noul sediu al Asociației, care va fi amenajat în fosta grădiniță din cartierul Nicolae Bălcescu.

Boris Cepalis a vorbit în numele Asociației Elenilor și a explicat că anul acesta ar trebui organizat un eveniment și în memoria agronomului romașcan Ion Ionescu de la Brad.

Reprezentanta Asociației Delfinul a adus aminte primarului că le expiră contractul de chirie pentru spațiu, iar Micu a dat asigurări că nu vor fi probleme la reînnoirea acestuia.

Primarul Lucian Micu a cerut celor prezenți să se gândească la un nume pentru un spațiu dedicat ONG-urilor. Este vorba despre fostul azil de bătrâni de pe Veronica Micle.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.