Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Ioan Munteanu (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).
Ce au făcut aceștia în perioada de un an de la preluarea mandatului? înRoman.ro face o analiză bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar. Am început, în ordine alfabetică, cu cei care ne reprezintă în Camera Inferioară a Parlamentului României, adică cu deputații. Continuăm monitorizarea cu cei trei senatori nemțeni.
Emilia Arcan, senator PSD, este prima femeie din județ care ocupă o astfel de demnitate publică. Este secretar al Senatului, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală, vicepreședinte în grupul de prietenie cu Irlanda și membru în grupurile de prietenie cu Australia și Luxemburg.
Activitatea senatorului Emilia Arcan într-un an:
- are 50 de luări de cuvânt;
- a susținut 33 de declarații politice;
- a adresat 18 întrebări și interpelări;
- are o interpelare adresată primului-ministru;
- este semnatara unei moțiuni;
- a semnat 56 de propuneri legislative.
Site-ul Senatului nu permite centralizarea voturilor fiecărui senator, astfel că, spre deosebire de monitorizarea deputaților, la senatori nu se poate vedea de câte ori au votat. Totuși, dacă aveți răbdare, puteți căuta un anume vot al senatorului Emilia Arcan, fie prin introducerea unor cuvinte-cheie, fie prin introducerea unei anumite date.
Prima femeie senator din Neamț a adresat întrebări/interpelări către ministrul Sănătății pe tema crizei de sânge din spitale și a cerut informații despre cum încurajează Ministerul donarea de sânge. A primit un răspuns cu multe cuvinte, dar din care reies puține informații concrete. A cerut soluții pentru debirocratizarea achizițiilor publice și aplicarea unor legi în administrația publică, a cerut o centralizare a măsurilor pe care le ia statul român pentru reducerea numărului de cancer la sân (se pot accesa bani europeni pentru un program de prevenție în mai multe zone ale țării, printre care și regiunea Nord-Est; apelul de proiecte s-a închis pe 31 ianuarie) și a solicitat Ministerului Fondurilor Europene măsurile care se iau pentru evitarea sancțiunilor pe care Comisia Europeană ar putea să le aplice României. Printre temele de interes pentru Emilia Arcan s-au numărat și abandonul școlar, violența din școli și birocrația în accesarea fondurilor europene. În interpelarea adresată primului-ministru a fost în atenție dublul standard al produselor care ajung pe rafturile magazinelor din România, produse identice ca ambalaj cu altele din vestul Europei, dar cu valori nutriționale inferioare.
Declarațiile de avere și interese ale Emiliei Arcan:
- 2 apartamente în Piatra-Neamț;
- un autoturism Skoda Octavia, fabricat în 2004;
- 2 credite ce totalizează 33.000 euro.
Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența Emiliei Arcan în Senat?
Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna noiembrie 2017, de 9.560 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă de aproximativ 200 lei/zi și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea. n luna mai 2017, în presa națională s-a scris despre faptul că fiica senatorului, Andreea Arcan, a fost numită vicepreședinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici fără a avea experiență în administrația publică.
Emilia Arcan are are cabinet parlamentarîn Piatra-Neamț, strada Republicii, nr. 17. Programul de audiențe este vinerea, între orele 10.00 – 14.00. Cetățenii pot, de asemenea, să contacteze biroul senatorial apelând la numărul de telefon 0754.263.028 sau folosind poșta electronică: cabinetsenatorialemiliaarcan@yahoo.com.
Vezi, în cadrul monitorizării înRoman.ro, și activitatea deputaților:
0 Comentarii