Explicațiile Primăriei Roman cu privire la raportul Curții de Conturi

de | 21/02/2018 | Administrație, Economic, Local

Primăria municipiului Roman a oferit explicații cu privire la raportul Curții de Conturi, raport despre înRoman.ro a scris aici. Așa cum noi am precizat în materialul de presă anterior, administrația locală nu acceptă toate concluziile raportului și va încerca să demonstreze în instanță că are dreptate.  Există, însă, și aspecte sesizate de experți confirmate de cei din Primărie.

Cele mai importante puncte ale comunicatului de presă emis de Primăria Roman sunt următoarele:

  • prejudiciile constatate sunt de 204.000 de lei;
  • în ceea ce privește ”neinventarierea și neînregistrarea în evidența contabilă a unor aparate telefonice, constatate lipsă în gestiune, estimată la 19.756,21 lei”, acest aspect a fost remediat, fiind identificați utilizatorii telefoanelor, iar în cazul tabletelor achiziționate pentru consilierii locali – fiind prezentat procesul verbal de predare-primire, inclusiv lista de inventariere;
  • în ceea ce privește ”efectuarea de cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat cu servicii de telefonie mobilă, estimate la 85.989,38 lei”, Primăria municipiului Roman a atacat în instanță decizia de stabilire a prejudiciului, deoarece există persoane în instituție care au nevoie și de abonament voce, dar și de abonament date. Singura sumă recunoscută de administrație din totalul de la acest capitol se referă la faptul că pe unele abonamente s-au regăsit aplicații pentru servicii care nu au legătură cu locul de muncă, banii urmând a fi recuperați de la utilizatori.
  • în ceea ce privește ”efectuarea de plăți cu acordarea de tichete sociale unor persoane care au realizat venituri peste plafonul stabilit”, rezultatul controlului a fost contestat, deoarece titularii tichetelor au obligația să comunice în timp util orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia, însă circa 60 de persoane nu au făcut acest lucru, inspectorii Curții de Conturi având posibilitatea în 2017, să verifice la ANAF, veniturile persoanelor din 2016, constatându-se că unii beneficiari depășiseră plafonul din venituri obținute din arendă, premii, chirii, moșteniri etc.
  • în ceea ce privește ”acordarea nejustificată de tichete sociale unor persoane decedate, estimate la 3.500 lei”, conform HCL 42/2016, punctele 5.10 și 5.11 ”Titularii tichetelor sociale au obligaţia să comunice în timp util Direcției de Asistență Socială orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, respectiv în termen de 10 zile de la data modificării survenite. Modificarea sau, dupa caz, încetarea dreptului de a beneficia de tichete sociale se face cu luna următoare distribuirii tichetelor sociale”;
  • în ceea ce privește ”efectuarea de cheltuieli cu lucrări de investiții fără contraprestație (lucrări nerecepționate în cantitatea facturată și plătită), estimate la 21.874,20 lei”, s-a constat decontarea eronată a unei lucrări de investiții la Zona picnic din Complexul Sportiv și de Agrement ”Moldova”, sumă recuperată în timpul controlului de la constructor;
  • în ceea ce privește ”efectuarea de plăți pentru cheltuieli cu lucrări de investiții neidentificate pe teren ca fiind executate conform proiectului, estimate la 7.247,76 lei”, controlul a arătat că au fost efectuate plăţi  pentru o lucrare care nu s-a regăsit pe teren, respectiv un șanț la obiectivul de investiţii „Modernizare artera Roman Est, DJ207A, str. Plopilor-DN2, Roman”. În timpul auditului, a fost contactat constructorul, care şi-a însuşit punctul de vedere al auditorilor, aşa cum rezultă din Minuta nr. 10348 din 15.06.2017, încheiată între cele două entităţi. Prin minută, părţile au convenit ca prejudiciul să fie recuperat prin executarea lucrării “Şanţuri de pămînt”. Lucrarea nu este nici la acest moment recepționată.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.