Monitorizare înRoman.ro: Senatorul Eugen Țapu nu (prea) face… opoziție

de | 21/02/2018 | Județean, Monitorizare parlamentari, Politică

Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Ioan Munteanu (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).

Ce au făcut aceștia în perioada de un an de la preluarea mandatului? înRoman.ro face o analiză bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar. Am început, în ordine alfabetică, cu cei care ne reprezintă în Camera Inferioară a Parlamentului României, adică cu deputații. Am continuat monitorizarea cu senatorii nemțeni.

Eugen Țapu Nazare, senator PNL, este chestor al Senatului, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, Comisia pentru dezvoltare și strategie economică, membru supleant în Adunarea parlamentară a OSCE. de asemenea, este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu China, Coreea și Muntenegru și membru în grupul Pro-America din Parlament.

Activitatea senatorului Eugen Țapu Nazare într-un an:

  • 17 inițiative legislative;
  • 9 declarații politice;
  • 2 întrebări (în mandatul anterior, senatorul a avut o singură întrebare în patru ani);
  • 1 interpelare adresată primului-ministru;
  • 23 de luări de cuvânt în plen;
  • a susținut 4 moțiuni.

Site-ul Senatului nu permite centralizarea voturilor fiecărui senator, astfel că, spre deosebire de monitorizarea deputaților, la senatori nu se poate vedea de câte ori au votat. Totuși, dacă aveți răbdare, puteți căuta un anume vot al senatorului Eugen Țapu, fie prin introducerea unor cuvinte-cheie, fie prin introducerea unei anumite date.

Printre propunerile legislative susținute de senatorul Țapu se numără cea prvind susţinerea eliminării autovehiculelor cu vechime mai mare de 12 ani şi acordarea de voucher de 4.500 de lei, pentru achiziţia de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus şi surse alternativ/ecologice, propunere privind preluarea imobilelor reprezentând case de cultură a sindicatelor în proprietatea publică a statului şi transmiterea acestora în proprietatea publică a unităţilor administrativ teritoriale, propunere pentru modificarea legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă,  propunere pentru modificarea şi completarea Legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Cele două întrebări s-au referit la situația Pieței Centrale din Piatra Neamț și la posibilitatea scutirii de impozite și taxe locale pentru bunurile moștenite de la ambii părinți decedați a copiilor care au cel mult 26 de ani. Interpelarea către primul-ministru s-a referrit la prelungirea străzii Petru Movilă din Piatra-Neamț, care are o situație juridică complicată.

Declarațiile de avere și interese ale lui Eugen Țapu Nazare:

  • o casă în Roman;
  • un teren în Roman;
  • i-a împrumutat 700.000 lei lui Dorin Ursărescu;
  • este prim vicepreședinte al PNL Neamț.

Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Eugen Țapu Nazare în Senat?

Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna noiembrie 2017, de 9.153 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă de aproximativ 200 lei/zi și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea. Pe site-ul Senatului nu figurează nicio adresă pentru cabinetul parlamentar din teritoriu al senatorului, singurele date de contact fiind cele de la Parlament.

Vezi, în cadrul monitorizării înRoman.ro, și activitatea parlamentarilor:

Cu acest material de presă, monitorizarea realizată de înRoman.ro pentru primul an de activitate al celor 11 parlamentari nemțeni s-a încheiat. Noi vom sta în continuare cu ochii pe cei care ne reprezintă în Parlament, dar este important ca și cetățenii să le adreseze demnitarilor solicitări și să le ceară cât mai des senatorilor și deputaților să acționeze pentru binele celor care i-au trimis acolo acolo prin vot și care, prin taxe și impozite, le plătesc indemnizațiile generoase.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.