Cum a ratat PNL Neamț șansa să arate că este o alternativă la actuala putere

de | 14/03/2018 | Editorial, Județean, Politică

De mai multe săptămâni, spiritele în PNL Neamț s-au încins atât de tare, încât discuțiile și diferendumurile nu au mai putut fi ținute în interior și au ajuns în spațiul public. Filiala locală de la Piatra-Neamț a PNL a fost dizolvată, iar liberalii s-au împărțit în două tabere: cei care țin cu Chitic și cei care țin cu Cozmanciuc. Evident, lucrurile pot fi nuanțate, dar acesta este contextul general.

Într-o conferință de presă ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, președintele PNL Neamț și  mai mulți consilieri și membri ai PNL Neamț au susținut o conferință de presă din care s-a înțeles, doar pentru că s-a repetat obsesiv de către fiecare liberal, că decizia de dizolvare a organizației din municipiul reședință de județ a fost statutară. Nu s-a înțeles, însă, un lucru mai important: DE CE au fost debarcați Chitic și  susținătorii lui?

De ce este mai important să se știe cauza debarcării lui Chitic decât faptul că decizia a fost statutară? Pentru că Dragoș Chitic are probeleme cu legea (în februarie a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu). Dar nimeni din PNL Neamț nu a invocat acest motiv, semn că bunul exemplu al lui Ludovic Orban rămâne o excepție într-un partid care ratează șansa de a fi o alternativă la actuala coaliție de guvernare.

Primarul din Piatra-Neamț beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o hotărâre definitivă și irevocabilă a instanței. Cu toate acestea, într-o țară în care coaliția de la guvernare a impus pe posturi-cheie oameni care au probleme cu legea fie din postura de inculpați, fie din cea de condamnați penal, PNL avea obligația, ca partid de opoziție, să arate că este altfel. A făcut-o Ludovic Orban, înainte de alegerile locale în 2016: împotriva lui a apărut o acuzație din partea DNA, iar politicianul care, la acel moment, candida pentru funcția de primar general din partea PNL, a renunțat la candidatură, a demisionat din toate  funcțiile din partid, dar și funcția de vicepreședinte la Camerei Deputaților. A fost un gest, atunci, care a surprins în mod plăcut oamenii sătui de politică și convinși că toți politicienii sunt o apă și-un pământ – anunțul lui Orban a fost făcut de politician însuși chiar la ieșirea din clădirea DNA, după ce a fost înștiințat că este o acțiune penală pornită împotriva sa. Așadar, nu a așteptat să se consulte cu o echipă de comunicare, nu a căutat să-și spună povestea într-o conferință dinainte pregătită. A acționat așa cum cei mai mulți dintre noi doresc să se comporte un politician.

Ce s-a întâmplat la Neamț? După ce a devenit suspect, Dragoș Chitic a tăiat panglica la niște toalete. Apoi a fost trimis în judecată. Iar PNL Neamț a ratat, după cum spuneam mai sus, oportunitatea de a acționa corect. Problema nu este că Dragoș Chitic a fost demis de la conducerea PNL Piatra-Neamț, problema este că Dragoș Chitic nu a fost demis din motive etice, corecte. Fiindcă această „discreție” a motivului debarcării lui Chitic arată, în fapt, că liberalii nemțeni sunt mai interesați să se bată între ei (oare de ce sunt atât de înverșunați?!) decât să țină cont de calitatea actului poltic. În atare condiții, afirmația prim-vicepreședintelui PNL Neamț Mihai Stoica, cum că este „realist” că la alegerile europarlamentare din 2019  „cel puțin 50%” din voturi vor fi pentru PNL este de-a dreptul năucitoare și lipsită total de simțul realității.

Rămâne să vedem cum percepe realitatea proaspăt achitatul Ludovic Orban. Pentru că, așa cum era de așteptat, fiecare „grupare” din filială (va) merge cu propriile argumente în fața șefului. Unele mesaje date de politician la Congresul de duminică au fost interpretate și interpretabile, tocmai prin generalitatea lor. Iar președintele PNL nu-și mai permite luxul de a lăsa situații de acest tip netranșate, ca niște bombe amorsate, gata să explodeze în orice clipă.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.