Deputatul PNL Laurențiu Leoreanu a lucrat la o inițiativă legislativă legată de problema delicvenței juvenile. În România se află acum doar două centre de educare și două centre de detenție. Conform deputatului PNL, aceste centre sunt suprapopulate, se află la sute de kilometri depărtare de familiile minorilor, iar gradul de recidivă este de peste 60%.
Știm că cei mai mulți minori care comit infracțiuni provin mai ales din familii dezorganizate, iar un minor care comite infracțiuni poate deveni un adult care să creeze probleme majore în societate. De asemenea, lipsa unor centre îi trimite pe copii în stradă, unde comit alte infracțiuni. Conform unei statistici realizate de domnul judecător Cristi Danileț, în perioada 2011 – 2015, în România au fost condamnați 15.000 de minori. Zilnic, sunt trimiși în judecată 7 minori pentru comiterea infracțiunilor de furt și tâlhărie, 1 pentru lovire și alte violențe; la fiecare trei zile, un minor este adus în fața judecătorului pentru că a comis un viol sau a omorât o altă persoană. Noul Cod Penal a însemnat o scădere a numărului de minori trimiși în dezbatere publică, fără ca aceasta să însemne și o scădere a numărului de fapte comise. Drept pentru care am inițiat un proiect legislativ, pe care îl și lansez în dezbatere publică, care prevede înființarea unor centre de detenție și educative, astfel încât programele de reabilitare să se concentreze pe fiecare minor în parte. Propunem ca în fiecare regiune să existe câte un centru educativ și câte unul de detenție. Acestea ar funcționa în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Se vorbește foarte mult despre condițiile din penitenciare, dar condițiile în care stau minorii sunt ignorate. Este de datoria noastră să-i recuperăm pe acești minori. Acesta este punctul de plecare pentru ceea ce înseamnă o societate mai sănătoasă, care respectă morala și legea.
Laurențiu Leoreanu, deputat PNL
Aceste centre ar urma să se înființeze prin prdin al ministrului Justiției; în termen de șae luni de la adoptarea legii, Administrația Penitenciarelor să facă o evaluare cu privire la capacitatea acestor centre, după alte șase luni de la evaluare să se stabilească locația, iar după încă șase luni primăriile să pună la dispoziție terenul pe care să se construiască aceste centre. Ca soluție de finanțare pentru înființarea centrelor, jumătate de bani ar trebui să vină de la bugetul de stat, iar jumătate de la consiliile județene din regiunea respectivă în mod proporțional, în funcție de numărul de locuitori al fiecărui județ.
Deputatul Leoreanu a precizat că după înființare, cheltuielile de funcționare ar urma să fie asigurate de la bugetul de stat și că ar fi o cheltuială de prevenție, necesară pentru ca minorii cu un start greșit să poată fi readuși pe drumul cel bun.
Laurențiiu Leoreanu a reiterat ideea că la Roman ar putea fi înființat un astfel de centru de educare la fostul liceu nr.1, o idee despre care s-a mai orbit la nivelul administrației locale în anii în care actualul deputat era primar.
0 Comentarii