Strângere de semnături pentru ca persoanele cu probleme penale să nu mai aibă acces la funcții publice

de | 10/04/2018 | Mișcare Civică, Național

USR Roman a amplasat un cort în apropierea Colegiului Național „Roman Vodă” pentru a strânge semnături în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice”.

Campania „Fără penali în funcții publice” este o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției României, susținută de USR, ce propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Interdicția este una temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare. Jurisprudența CEDO și tratatele internaționale la care România este parte nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.

Ești de acord ca persoanele condamnate penal să nu mai poată candida la funcții publice? Fii alături de noi în acțiunea de curățare a clasei politice. Echipa USR Roman și voluntarii #FărăPenaliInFuncțiiPublice vă așteaptă la cortul amplasat lângă Colegiul Național „Roman Vodă”. Participă și tu la schimbarea de care are nevoie România și vino să semnezi pentru o țără curată pentru viitorul copiilor noștri! Vino cu buletinul și semnează pentru a interzice politicienilor cu dosare penale să mai ocupe funcții în parlament și în administrația locală!

Radu Samson, președinte USR Neamț

Pe o perioadă de șase luni trebuie strânse cel puțin 500.000 de semnături din 21 de județe, apoi proiectul va fi depus la parlament.

Comitetul de inițiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului “REZISTENȚA” Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

2 Comentarii

  1. Gheorghe Toni Atomi

    In categorie intra si cei care au dobândit imobile prin mijloace nu tocmai ortodoxe?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.