Malul Siretului, împădurit de voluntari

de | 12/04/2018 | Actualitate, Rural, Social

Pădurarii de la Ocolul Silvic Roman, ajutați de aproximativ 100 de voluntari, au mers joi, 12 aprilie, la plantat arbori pe malul râului Siret, pe raza comunei Ion Creangă. Activitatea se înscrie în cadrul evenimentului „Luna Pădurii”, eveniment care marchează anual între 15 martie și 15 aprilie.

Ciprian Alungulesei sef Ocolul Silvic Roman 2857

Primăvara aceasta am întâmpinat niște probleme din cauza stratului de zăpadă, sărbătorile au venit și acestea mai devreme; dar ne-am mobilizat și timpul a ținut cu noi, astfel încât suntem în grafic. Sperăm ca până la sfârșitul săptămânii să putem termina tot ce avem programat pentru împăduriri. Anul acesta avem un program de șase hectare de împăduriri integrale și 1,33 de hectare de completări la arboretele plantat în anii din urmă. La momentul de față avem cam 70% realizat din acest program. 

ing. Ciprian Alungulesei, șef Ocolul Silvic Roman

O parte dintre lucrările de împădurire au fost realizate cu firme dar, în fiecare an, există și o zi în care plantările se fac cu voluntari de toate vârstele. Anul acesta au răspuns „prezent” inițiativei Ocolului Silvic Roman aproximativ 100 de voluntari: elevi ai Școlii „Vasile Alecsandri” Roman, ai Școlii Gimnaziale Sagna și ai Colegiului Tehnic „Petru Poni”, 15 polițiști din cadrul Secției de Poliție Sagna și reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Roman.

Aparent utile doar pentru sol și aer curat, acțiunile de împădurile reprezintă un ajutor și pentru fauna sălbatică a zonei.

Marius Grosu director AVPS Roman 2911

Ajutăm mai multe specii, în special păsările; dar pe măsură ce se dezvoltă arboretul să ajutăm și alte specii din fauna sălbatică, cum ar fi mistrețul, vulpea sau căpriorul. În zonele de pădure este important să protejăm ceea ce avem, prin combaterea răpitoarelor, a câinilor hoinari și sălbăticiți care pun în pericol fauna sălbatică, prin asigurarea liniștii vânatului și prin menținerea suprafețelor acolo unde vânatul folosește zonele pentru înmulțire în această perioadă. 

Marius Grosu, director Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Roman

Speciile plantate pe malul Siretului au fost plopul alb și plopul negru, dar în alte zone s-au plantat și puieți de stejar, frasin, gorun, paltin ori salcâm.  La fiecare hectar s-au folosit aproximativ 1.600 de puieți din pepiniera proprie a Ocolului Silvic Roman.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

2 Comentarii

  1. Dana Diaconescu

    Felicitări organizatorilor si voluntarilor! O inițiativă fantastică! Mult succes pentru mai multe evenimente .

    Răspuns
  2. Lisa Michelle

    Bravo, asa se face si in tarile civilizate, natura este protejata si sustinuta!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.